Обговорення:Сульфохлорування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Олег.Н у темі «Реакція Ріда?» 4 місяці тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реакція Ріда?

[ред. код]

У мене виникли певні складнощі при спробі осмислити сутності Сульфохлорування і Реакція Ріда (...

Судячи з тексту, друге є випадком першого — «[...] реакція сульфохлорування алканів дією сульфур діоксиду й хлору [...]»

Але. У Сульфохлорування згаданий синонім хлорсульфон[іл]ювання, і німецьким перекладом цьому терміну буде de:Chlorsulfonierung, що прив'язаний до реакції Ріда... Мабуть його туди відправили після дивної міграції ru:Сульфохлорирование (з синонімом р.Р.) в бік de:Chlorsulfonierung.
Ситуація на Вікіданих для р.Р. ясності теж не додає: тут і Рід, і сульфохлорування...

Чи є в нас якесь бачення, як можна було би упорякувати ці терміни?
Прошу допомоги в @Illya Shevchenko1: як активного дописувача цієї тематики --Олег.Н (обговорення) 12:31, 30 січня 2024 (UTC)Відповісти


Дякую за те, що звернули на це увагу. de:Chlorsulfonierung прив'язаний до сульфохлорування, а не до реакції Ріда. У цій статті йдеться про те сульфохлорування, яке не є реакцією Ріда (електрофільне ароматичне заміщення). Натомість до української статті про реакцію Ріда прив'язана німецька de:Sulfochlorierung, в якій ідеться про реакцію Ріда, яка, виявляється, німецькою може називатися Sulfochlorierung. У Вікіданих статті про реакцію Ріда, просто в німецькій Вікіпедії реакція Ріда називається Sulfochlorierung. Я зараз подивився на українську статтю Сульфохлорування і помітив, що вона описує майже виключно реакцію Ріда, тому трохи відредагував і додав інформацію про реакції з ароматичними сполуками а також додав у статтю Реакція Ріда інформацію про механіхм цієї реакції, яка була у статті Сульфохлорування. Залежність між українськими та німецькими термінами така:
Сульфохлорування або хлорсульфонілювання (усе) = Chlorsulfonierung (ароматичні сполуки) + Sulfochlorierung (аліфатичні сполуки)
Реакція Ріда (аліфатичні сполуки) = Sulfochlorierung (аліфатичні сполуки)
Статті у Вікіпедіях прив'язані так:
Сульфохлорування - de:Chlorsulfonierung
Реакція Ріда - de:Sulfochlorierung
На жаль, я не знайшов українського перекладу слова Chlorsulfonierung. Сульфохлорування/хлорсульфонілювання може стосуватися як реакції Ріда, так і реакції електрофільного ароматичного заміщення, тому упорядкувати ці терміни так, щоб усі посилання на іншомовні Вікіпедії були повністю правильні не вдастсья - у німецькій Вікіпедії немає статті про сульфохлорування загалом і немає слова з таким значенням, а в українській немає про Chlorsulfonierung і теж немає для цього слова. Добре було б, якби в українській мові було окреме слово на позначення реакцій електрофільного ароматичного заміщення, в яких H заміщується групою SO2Cl, але здається немає, тому така плутанина. --Illya Shevchenko1