Обговорення:Шатрище (Коростенський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: В.Галушко у темі «Як з міфів роблять історію» 6 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як з міфів роблять історію

[ред. код]

Щойно виправляв викривлену інформацію з походження назви села. Maxbgn додав: «В історичних документах село вперше згадується в „Повісті временних літ“. Шатрище описується як місце біля Коростеня, де зупинився князь Олег: „У році 883 … на місці, де окапаний був обоз Олега, засновано село, що мало назву Шатрище, від слова шатр — намет“. Також цей факт дублюється у III томі Географічного словника Королівства Польського, що датовано 1882 роком». Гасло в польському словнику вказане як Szatryszcze.

Що ж було насправді? У «Повісті временних літ» ніякої згадки про село нема. «В лѣто 6391. Поча Олегъ воевати на древляны, и примучивъ я, поча на них дань имать по черьнѣ кунѣ». Де тут згадане Шатрище, неясне. У польському словнику є згадка Szatryszcze у гаслі Iskorość («Коростень»). Я переписав, подавши як легенду. --В.Галушко (обговорення) 14:10, 8 червня 2018 (UTC)Відповісти


В.Галушко, поменьше понтів та пафосу. У статті було посилання на словник Королівства Польського, звідки була взята інформація. Ви ж видалили чужу зміну, переписали її (причому неправильно вказавши, що Коростень було засновано у 883 році), і видали за свою. Браво.