Облога Константинополя (674—678)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Облога Константинополя
Стіна Феодосія в Константинополі
Дата 674 - 678 рік и
МісцеКонстантинополь, Мармурове море
Результат Перемога Візантії
Сторони
Візантійська імперія Омеядський халіфат
Командувачі
Костянтин IV Муавія I
Сили
невідомо 75 000 воїнів

Облога Константинополя — перша облога арабами столиці Візантії в 674678.

Облога Константинополя стала завершальним етапом війни між Омеядським халіфатом і Візантійською імперією. Під час облоги арабам не вдалося зруйнувати сильні міські стіни, тому вони блокували місто з моря. Наближення зими змусило арабів відійти на 180 кілометрів в сторону малоазійського міста Кізик.

Ще до облоги сирієць Каллінік з Геліополя винайшов для Візантійської імперії руйнівну нову зброю на морі, яка пізніше отримала популярність під назвою «грецький вогонь». Під час битви в Мармуровому морі під Сулаемом в 677 візантійський флот використовував грецький вогонь, щоб завдати вирішальної поразки омеядському флоту та зняти облогу в 678 р. Перемога тимчасово зупинила арабську експансію в Європу майже на 30 років. Остаточна перемога візантійців була закріплена після другої арабської облоги Константинополя в 717—718.

Араби, зазнавши значних втрат в битвах з візантійцями й їх вогненосними кораблями, змушені були відступити. Поблизу Сілейського моря їх флот потрапив в сильну бурю, майже всі кораблі загинули. Після цього було укладено мир на 30 років між Візантією й Омеядським халіфат.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Арабські завоювання