Озера Броварів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Озера Броварів — 23 озера, що існували або існують у місті Броварах та на його околицях.[1] Раніше озера, ймовірно, були складовою зниклої річки Русава.[2]

Список озер[ред. | ред. код]

Назва Розташування Опис
1 Озеро у парку «Перемога» Розташоване в парку «Перемога». Штучне озеро
2 Світловщи́на Було розташоване на найнижчій точці Броварів – біля залізниці, між зуп. «Ялинка» та «Княжичі». Колишнє найбільше озеро міста, нині – болото. Свою назву озеро отримало за чистоту водойми та розміри.
3 Монах Знаходиться на вул. Київська, 125. Назване в честь монаха із Київського монастиря, що жив на північному березі озера. Нині половина озера засипана і забудоване будинка, гаражами і недобудовую у 2012 році.
4 Каланча́ Знаходиться на вул. Київська, 107-109. Озеро подвійне, було прочищене у 2015 році. Водойма названа Каланчею – в честь високої спостережної башти на будинку пожежної охорони, яка розміщувалася на підвищенні за озером до 1921 року.
5 Ставок Знаходиться на вул. Київській, перед ДНЗ «Віночок». Нині озеро замулилося. Назване за свою красу, оскільки на ставку раніше росли лілії.
6 Орло́вище Знаходиться біля залізничної зупинки «Ялинка». Нині озеро відновлене. Ймовірно назване від власника земель - поміщика Орлова.
7 Озеро за Княжицьким переїздом. Знаходиться за Княжицьким переїздом. Існуюче озеро, також цю місцевість називали «могилки».
8 Качине Знаходиться між вул. Панаса Мирного і Фонтене-су-Буа. «Верхнє» озеро, простягалося до залізниці. Водойма була розчищена в 2015 році. Назва походить від птахів, оскільки до цього озера, де завжди було багато качок, з усіх Броварів з’їжджалися на полювання мисливці..
9 Осокорщи́на Знаходиться на вул. Київська, де розміщувалися радіовежі Броварського радіопередавального центру. «Верхнє» озеро, наразі пересохло. Назва походить від місцевості, яка багата на осокори.
10 Лісове Розташоване за Броварською центральною лікарнею, в лісі, недалеко від Зеленої галявини. Подвійне. Прочищене в 2015 році.
11 Кругле Знаходиться перед Зеленою галявиною. Назву отримало за формою. Пересохло.
12 Смо́льня Розташоване на околиці лісу, вздовж вул. Михайла Мельника (Кокінакі). «Верхнє» озеро. У нього стікалися води з усіх лісових озер. Пересохло. Назва: на околиці лісу смолили канати.
13 Довге Знаходиться на провулку Павла Полуботка (Полярників). Озеро тягнулося від вул. Благодатна (Леніна) до кінця вул. Першого Травня.
14 Береги Розташоване від вул. Павла Полуботка до Зазимського шляху (Челюскіна) та Чепурного. Від озера залишилося лише дві копанки. Назву отримало за своєю формою.
15 Біле Знаходиться у парку «Приозерний». Частково розчищене в 20152016 роках [3]. Назва: розташоване на просторі, світле.
16 Чорне Знаходиться у парку «Приозерний», поблизу озера Білого. Раніше озера з’єднував невеликий міст. Озеро було засипане в 1960 році. Назва озера походить від того, що водойма була маленька та в оточена деревами, через це була темною.
17 Божови́тьке Розташоване вздовж вул. Академіка Амосова. «Верхнє» озеро. Огинало дугою Оболонь і доходило до Розвилки. Стало болотом. Назва: біля води людям привидівся лик божої Матері.
18 Оболонь Розташоване між вул. Академіка Амосова, Петропавлівською та Михайла Мельника. Прочищене у 2015 році.
19 Поми́льне Розташоване біля птахофабрики. Нині існує. Назва походить від озера до Броварів та до Києва – по милі. Це – середина шляху.
20 Рибне Розташоване при виїзді з Броварів, навпроти військової частини. Існує, назване в честь багатої на рибу водойми.
21 Ковпи́т Розташоване у Зазимському лісі за птахофабрикою. Нині засипане. За легендою, це озеро було місцем шабашу темних сил. Існує приказка, яка пішла з Броварів: «Та ну тебе в ковпит».
22 Сти́гло Розташоване у Зазимському лісі за птахофабрикою. Нині озеро засипане. Назва походить від слова «стойло», оскільки біля озера знаходився літній табір для скоту.
23 Куриче́во Розташоване у Зазимському лісі за птахофабрикою. Нині засипане. Назва походить від словосполучення «куриний брід», що означає неглибоке місце де знаходилась переправа.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]