Октамасад (синди)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Октамасад
Помер4 століття до н. е.
КраїнаСкіфія
Посадакороль Скитіїd
БатькоЕкатай
МатиТіргатаоd

Октамасад (скит.: *Uxtamazatā) — правитель скитського племені синтів; син правителя Екатая і доньки скитського короля Тіргатао. Зайняв трон батька близько 383 року до нашої ери.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Форма імені Октамасад (Oktamasadēs) — це еллінізація скитського імені *Uxtamazatā.

Його батько, король синдів Екатай був непопулярним серед населення через свій союз з правителем Боспору Сатиром I. Гекатей був усунутий від влади через підтримку загарбницьких дій Боспору, але Сатир I надав йому допомогу і відновив на троні, за умови, що замість Тіргатао він візьме в дружини його доньку, закріпивши таким чином їх союз.

Вступ Октамасада на трон був підтриманий аристократією Синду, що виступала проти експансії Боспору на їхні землі. Після вступу на престол, його мати та найближче оточення підтримали вступ у війну з Боспорським царством, яке на той час уже перебувало під владою активного та мілітаристського правителя Левкона, що хотів захопити всі сусідні Криму землі. Синди пішли на боспорське місто Лабритай, але Левкон, що вже планував повністю анексувати державу синдів, використав це як привід піти у наступ.

Битва при Лабритаї відбулась близько 380 року до н. е. Левкон перед битвою дав обітницю спорудити пам'ятник не богу, якому поклонялися лабрійці, а Аполлону богу, якому найбільше поклонялися Спартокиди. В битві боспорська армія розгромила війська Оксамасада та змусила його втекти до Скитії, залишивши трон своєму батькові, що став васалом Боспору.

Здобувши перемогу, Левкон поставив статую Фебу Аполлону в Лабритаї. Невідомо скільки ще правив Екатай, але невдовзі після битви Синдикейське королівство стало провінцією Боспорської держави, що свідчить про те, що Левкон став напряму правити цими землями в короткий час після битви.

Доля Оксамасада після його відступу до Скитії невідома.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Tokhtasev, S.R. Bosporus and the Sindike In the era of Leukon I.
  • Schmitt, Rüdiger (2003). «Die skythischen Personennamen bei Herodot» [Scythian Personal Names in Herodotus] (PDF). Annali dell'Università degli Studi di Napoli l'Orientale. 63: 1–31.
  • Polyaenus. Strategems. pp. V.2. The rebellion of Oktamasades would also hardly have been possible without active support from some section of that aristocracy.