Олівія Ченг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олівія Ченг
Народилася 20 серпня 1979(1979-08-20) (44 роки)
Едмонтон, Канада
Громадянство  Канада
Діяльність журналістка, акторка
Alma mater Northern Alberta Institute of Technologyd і Альбертський університет[1]
IMDb nm2138746

Олівія Ченг (англ. Olivia Cheng, кит. трад. 鄭啟蕙, спр. Zhèng Qǐhuì, піньїнь Чен Цихуей) — канадська акторка, тележурналістка, колишня кореспондентка розважально-новинного телешоу «Entertainment Tonight Canada» (скор. «ET Canada»)[2][3][4].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 20 серпня 1979 року в Едмонтоні, штат Альберта, у родині емігрантів із південнокитайської провінції Гуандун. Батьки — співзасновники освітньої програми «Edmonton Mandarin Bilingual» для системи державної шкільної освіти.

У шість років почала відвідувати курс акторської майстерності. Проте, лише у 19 років знялася у своєму першому рекламному ролику[5]. У 1999 році розпочала навчання за програмою «NAIT Radio and Television Arts в Northern Alberta Institute of Technology». Завершивши її, стала відеооператором на каналі «Global TV Lethbridge»[2][6].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після повернення до Едмонтона працювати журналісткою на місцевому телебаченні та в друкованих виданнях. Згодом стала працювати позаштатною кореспонденткою «ET Canada». Компанія AMC, після відкриття свого підрозділу в Альберте, запросила Чен на роль у мінісеріалі «Розбитий шлях» (англ. Broken Trail), який номінований на 16 прайм-тайм премій «Еммі». Відтоді акторка почала з'являтися в телесеріалах: «Надприродне», «Еврика», «4400», «Стріла». 2007 року зіграла правозахисницю Айріс Чен у фільмі, знятому за її бестселером «Зґвалтування Нанкіна» 1997 року. У 2014 році отримала роль у серіалі «Марко Поло», одній із найдорожчих в історії телевізійній драмі від Netflix. Олівія Ченг зіграла Мей Лінь — наложницю китайського імператора Чжао Юня, сестру канцлера Цзя Сідао.

У жовтні 2017 року було оголошено, що акторка запрошена на основну роль А Той[en] в серіалі «Воїн»[en], заснованому на оригінальній ідеї Брюса Лі, про війну китайських банд (англ. Tong Wars) у Сан-Франциско наприкінці XIX століття. Прем'єра проєкту відбулася 5 квітня 2019 року на «Cinemax».

Основна фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Olivia Cheng - Biography, Height & Life Story. Super Stars Bio (амер.). 14 січня 2021. Процитовано 10 вересня 2022.
  3. Olivia Cheng Full Biography | Broadway World. www.broadwayworld.com (англ.). Процитовано 10 вересня 2022.
  4. Olivia Cheng - The Movie Database (TMDB).
  5. Learn about Olivia Cheng. Famous Birthdays (англ.). Процитовано 10 вересня 2022.
  6. admin 2 (24 березня 2022). Olivia Cheng Wiki/Bio, Age, Education, Career, Facts & Things. Wupedia (амер.). Процитовано 10 вересня 2022.[неавторитетне джерело]