Оперення стріли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оперення — складається з червоного пера курки і білого півня

Оперення стріли — аеродинамічний стабілізатор стріли або дротика, зроблене з таких матеріалів, як пір'я, шкіра, синтетичні матеріали.

Опис[ред. | ред. код]

Традиційно оперення складається з трьох стабілізаторів, які розташовані у задній частині стріли або дротика і рівномірно розташовані по окружності. Раніше використовували чотири пера. Зараз замість пташиного пір'я використовують пластик. Стабілізатори зазвичай кріплять клеєм і шовковою ниткою, але зараз це не потрібно, окрім тих випадків, коли стріла імітує середньовічну бойову стрілу. Оперення потрібно для аеродинамічної стабілізації стріли. Оперення з пір'я допомагає стрілі обертатися за допомогою гладких і грубих сторін пера. Стабілізатори необхідно розташовувати під деяким кутом, щоб досягнути подібного ефекту, але всі вони надають стабільності снаряду у польоті і не дають йому впасти на землю.

Пластикове оперення (також відоме як стабілізатор)

У більш загальному плані, термін «оперення» вживають щодо будь-якої структури, яка надає снаряду аеродинамічну стабілізацію у польоті, багато з яких за формою і функціями нагадують стрілу. Наприклад, пір'я на торці дротика (може бути використано списокидалку) дуже схоже за призначенням і будовою до тих які використовують у стрілах. Більшість технік оперення прийшли з давнини. Плавники, які використовують для стабілізації ракет, мають таке ж призначення.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Massey, Jim. (1992). «Self Arrows» in The Traditional Bowyer's Bible Volume One, (Jim Hamm, ed.). Guilford: The Lyons Press. ISBN 1-58574-085-3 (англ.)
  • Engh, Douglas. Topic «Arrows» in «Archery Fundamentals». Human Kinetics ISBN 0-7360-5501-0 (англ.)
  • Soar Hugh David. Straight and True. a select history of the arrow. Westholme publishing ISBN 978-1-59416-147-6 (англ.)