Орднунг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орднунг (нім. Ordnung) — німецький багатозначний комплексний термін, його значення, серед іншого, такі: «порядок», «церковний порядок», «дисципліна», «правило», «врегулювання», «організація», «система»; з німецької цей термін запозичено в англійську і в інші мови. Втім, варто відзначити, що слово Ordnung не є споконвічно німецьким. Воно походить від латинського ordo («порядок») і таким чином пов'язано з українськими словами «орден», «ординарний» тощо[1]. Поняття «орднунг» — одне з головних кліше, які використовуються при описі німецької культури. Часто орднунг є символом впорядкованості всіх сфер життя німців і загального його порядку. З точки зору соціоніки поняття «порядок» належить до аспекту структурної логіки[2].

В Німеччині історично є дуже популярним прислів'я «порядок повинен бути» (Ordnung muss sein). Франц фон Папен, наприклад, згадує у своїй праці 1932 року, що це прислів'я було одним з улюблених висловів Фрідріха Великого, короля Пруссії. Прислів'я як слоган використовував Пауль фон Гінденбург. Згідно з The New York Times, фраза стала знаменитою в усьому світі вже до 1930 року[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. 11 слов, помогающих понять немецкую культуру
  2. Использование инструментов лингвистического анализа в определении интегральных ТИМов
  3. Graudenz, John (9 листопада 1930). GERMAN PILOTS COURSE IS A LONG, HARD GRIND; Work at Transport School From Which von Gronan Flew Is Arduous--25 in 1,000 Applicants Get In. The New York Times. Процитовано 7 грудня 2011.