Ориндж-Волк (округ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ориндж-Волк

англ. Orange Walk

Адм. центр Ориндж-Волк
Країна Беліз
Межує з: сусідні адмінодиниці
Кампече Кінтана-Роо Район Коросаль
Петен Беліз
Район Кайо
Офіційна мова Англійська
Населення
 - повне 45 419 (2010) (3)
 - густота 9,8 (5)
Площа
 - повна 4636 км² (2)
Висота
 - максимальна 48 м
 - мінімальна 48 м
Часовий пояс UTC−6
Вебсайт orangewalk.com
Код ISO 3166-2 BZ-OW

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ориндж-Волк

Ориндж-Волк (англ. Orange Walk) — один з 6 округів Белізу. Розташований у північно-західній частині країни. Межує з Мексикою (на північному заході), Гватемалою (на південному заході), а також з округами Кайо (на півдні), Беліз (на сході) і Коросаль (на північному сході).

Площа становить 4636 км². Населення на 2010 рік — 45 419 осіб. Адміністративний центр — місто Ориндж-Волк, розташоване за 90 км на північний захід від міста Беліз.

Географія[ред. | ред. код]

Округ Ориндж-Волк знаходиться у внутрішній центральній частині країни[1]. Як і вся північна частина країни — низовинна[2], заболочена рівнина Юкатанської платформи[3][4]. Лише на південному заході округу наявні горбисті залишки від нагір'я Мая — Пагорбів Ялбак (Yalbac Hills)[5]. Алювіальні відкладення становлять головні геологічні шари на тектонічній Юкатанській платформі[6], вони ж і є базовими в геологічній структурі округу[7].

Рельєф та гори[ред. | ред. код]

Рельєф округу низовинний, лише на південному заході наявне невеличке підвищення, яке передує гірському передгір'ю (за пів сотні кілометрів уже починаються гори Мая). Пізніше, місцеві дослідники назвали цю область Пагорби Ялбак, з яких кілька їх здіймаються над низовиною:

Гідрографія[ред. | ред. код]

Територією округу протікає чимало річок, потоків, струмків[8], і кілька десятків мають довжину більш як 5—7 кілометрів, зокрема:

Вся площа округу всіяна численними озерцями, бототами, лагунами (так прийнято їх називати в Белізі). Більшість з них малі, лише з десяток мають глибину більше 1 метра, зокрема:

На територіє округу віднайдено кілька водограїв, серед них два великих із статусом водоспада:

Флора та фауна[ред. | ред. код]

В окрузі Ориндж-Волк було відведено кілька природоохоронних зон[9]. В окрузі чимало лісових масивів[10], на узбережжі тропічні мангрові чагарники, із рослинністю притаманною для тропічної кліматичної зони із помірними дощами[11].

Поселення[ред. | ред. код]

Північно-західний, внутрішній округ Ориндж-Волк вважається малозаселеним, як і більшість території країни, але його північна частина густіше заселена. Громаду округу становлять одне місто Ориндж-Волк (Orange Walk) та 33 населених пункти:[12].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]