Оркестр Йоганна Штрауса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оркестр Йоганна Штрауса
Дата створення / заснування 1987
Названо на честь Йоганн Штраус
Засновник Андре Ріє
Країна  Нідерланди
Адміністративна одиниця Маастрихт
Попередник Maastrichts Salon Orkestd
Офіційний сайт

Оркестр Йоганна Штрауса — поп-оркестр, заснований у Нідерландах Андре Ріє в 1987 році. Оркестр добре відомий тим, що виконує класичні твори у виразно нетрадиційному стилі виступів, жартує з публікою та виконує всілякі витівки.

Виступи та записи[ред. | ред. код]

 Ріє та його оркестр виступали по всій Європі, у Північній Америці, Японії та Австралії. Здобувши низку нагород, у тому числі дві World Music Awards, їхні записи стали золотими та платиновими в багатьох країнах, у тому числі восьмиразово платиновими в Нідерландах.

У студії Ріє в Маастрихті оркестр записав широкий спектр класичної, популярної та народної музики, а також музику з кіно та музичного театру. Його жваві оркестрові виступи в поєднанні з ефективним маркетингом привертають увагу світової аудиторії до цього піджанру класичної музики.

Деякі з виступів оркестру транслювалися у Великій Британії на Sky Arts і в Сполучених Штатах у телевізійній мережі PBS,[1] наприклад, трансляція Андре Ріє в прямому ефірі в Дубліні 2003 року, знята в Дубліні, Ірландія, й Андре Ріє в прямому ефірі в Тоскані (2003 року), знята на площі Республіки в селі Кортона в Тоскані.

Історія[ред. | ред. код]

Джемма Серпенті та нідерландський скрипаль і диригент Андре Ріє заснували Маастрихтський салонний оркестр (MSO) у 1978 році.[2] На початку Андре Ріє виступав з невеликими класичними кросоверними концертами з MSO. З моменту свого заснування група стала платформою реалізації все більш амбітних ідей Ріє.[3] У 1987 році Андре перейменував MSO на оркестр Йоганна Штрауса, щоб підкреслити особливу увагу, яку оркестр надавав виконанню музики вальсу.[2] На першому концерті Ріє з оркестром 1 січня 1988 року було 12 музикантів.

У той час, коли оркестр вперше гастролював Європою, виникло нове зацікавлення широкої аудиторії до музики вальсу. Відродження почалося в Нідерландах і почалося їх записом Другого вальсу з Сюїти Шостаковича для естрадного оркестру. У результаті Ріє став відомий як сучасний «Король вальсу»,[3][4] тобто з титулом, який спочатку був присвоєний Йоганну Штраусу II.

Оркестр регулярно виступає із запрошеними музикантами та співаками, такими як Карла Маффіолетті, Мірусія Луверсе, Кармен Монарха, Platin Tenors.

Учасники[ред. | ред. код]

До 2008 року оркестр розширився до 43 учасників, а у 2010-х група налічувала від 80 до 150 учасників, залежно від місця та події.[3] Найстарший член оркестру — Жан Сассен, який є членом оркестру з 1987 року.[2]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Jason Buchanan (2009). Andre Rieu: The Flying Dutchman (2005). The New York Times. Архів оригіналу за 4 березня 2009. Процитовано 18 серпня 2008.
  2. а б в New Maastricht Salon orchestra. andrerieu-movies.com. 5 вересня 2016.
  3. а б в Manheim, James. Johann Strauss Orchestra Biography. allmusic.com.
  4. Andre Rieu and The Johann Strauss Orchestra. The Telegraph (en-GB) . Архів оригіналу за 11 грудня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]