Остаточний діагноз (роман Артура Гейлі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Остаточний діагноз
The Final Diagnosis
Жанр роман
Автор Артур Гейлі
Мова англійська
Опубліковано 1959
Видавництво Doubleday

Остаточний діагноз (англ. The Final Diagnosis) — роман канадського письменника Артура Гейлі, опублікований видавництвом Doubleday у 1959 році[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману відбувається у провінційному американському містечку середини ХХ сторіччя.

Кент О'Доннел — головний хірург лікарні, прагне кардинальних змін, запровадження новацій у роботі закладу. Але Джон Пірсон, керівник патологоанатомічного відділення, не бажає приймати нововведень та працює по-старому. При цьому саме його відділення неналежним чином виконує свою роботу, затримуючи надання результатів аналізів та остаточних діагнозів, необхідних для призначення правильного лікування. Внаслідок цього до керівництва лікарні надходить багато зауважень з боку інших лікарів. Але ситуація ускладнюється тим, що Пірсон користується підтримкою місцевого магната — голови опікунської ради лікарні, від якого залежить виділення коштів для її розвитку. Тому О'Доннел вимушений враховувати це у своїй діяльності.

Та небажання Пірсона використовувати в роботі нові методи зрештою призводить до фатальної помилки та смерті новонародженої дитини. Усвідомлюючи свою провину, Пірсон уходить на пенсію та, підсумовуючи свою медичну кар'єру, радить своєму наступникові постійно навчатись та володіти інформацією щодо новітніх тенденцій у медицині.

Відгуки[ред. | ред. код]

За оцінкою американського періодичного видання Kirkus Reviews, «Остаточний діагноз» — це роман, «…який легко читати та важко перестати читати»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Артур Хейлі: до 100-річчя від дня народження канадського прозаїка | Запорізька обласна бібліотека для юнацтва (укр.). 13 квітня 2020. Процитовано 2 липня 2023.
  2. Book Reviews, Sites, Romance, Fantasy, Fiction. Kirkus Reviews (англ.). Процитовано 2 липня 2023.