Острів скарбів (фільм, 1937)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Острів скарбів
рос. Остров сокровищ
Жанрпригодницький
РежисерВолодимир Вайншток
СценаристОлег Леонідов
Володимир Вайншток
На основіОстрів скарбів
У головних
ролях
Клавдія Пугачова
Осип Абдулов
ОператорМихайло Кириллов
КомпозиторМикита Богословський
ХудожникЯ. Рівош
С. Козловський
Кінокомпанія"Союздитфільм"
Тривалість93 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1937
IMDbID 0029356

«Острів скарбів» (рос. Остров сокровищ) — радянський кінофільм радянського режисера Володимира Вайнштока 1937 року за мотивами однойменного роману Роберта Стівенсона. Фільм двічі (у 1960 і 1983 роках) відновлювався: редагувався і переозвучувався.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм є яскравим представником радянського кіномистецтва 1930-х років, створений під впливом ідей «світової революції» і «класової боротьби». Трактування подій у фільмі радикально відрізняється від канонічного варіанту, викладеного в книзі «Острів скарбів». Підхід авторів фільму до літературної першооснови викликав полеміку на сторінках преси і в листуванні керівних працівників кінематографії та ЦК.

Кінець XVIII століття. Ірландським повстанцям потрібні гроші для покупки зброї. Дженні, дочка власниці сільського готелю, і доктор Лайвесі (тут і далі імена персонажів передаються відповідно до написання в титрах фільму), один з ватажків змовників, знаходить карту Острова скарбів серед паперів в скрині пірата Біллі Бонса, убитого іншим піратом. Лайвесі і капітан Смоллет з друзями залучають лихваря Треллоні, щоб на його гроші спорядити корабель. Багато матросів екіпажу придбаної товстосумом «Еспаньйоли» виявляються піратами. Дженні, таємно закохана в Лайвесі, переодягається хлопчиком і під ім'ям Джима наймається на корабель юнгою.

Під час пошуку скарбів мерзенний Треллоні переходить на сторону піратів. Зазнавши ряд небезпечних пригод, доктор Лайвесі, Дженні (знову прийняла вигляд дівчини) і їх друзі знаходять скарб. Тим часом Дженні потрапляє в полон до піратів. Її тримають на «Еспаньйолі» під наглядом Ізраеля Гандса і Джорджа Меррі. Пірати б'ються на ножах, Гандс вбиває Меррі і нападає на Дженні, але останнього моменту його нищить куля доктора Лайвесі. Герої заарештовують боцмана Джона Сільвера, але він чинить опір і гине в поєдинку з капітаном Смоллетом. Повстанці залишають піратів на безлюдному острові, а самі повертаються до Ірландії зі скарбами, щоб купити зброю, боєприпаси і продовжити повстання.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]