Ота Докан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ота Докан
яп. 太田道灌
Ім'я при народженні Цурутійо
Народився 1432(1432)
провінція Саґамі
Помер 25 серпня 1486
Ісехара
·вбивство
Поховання Tōshō-ind і Ryūon-jid
Країна Японія
Національність японець
Діяльність військовик
Відомий завдяки архітектор, поет
Знання мов японська
Учасник Kyōtoku Incidentd і Nagao Kageharu Rebelliond
Magnum opus Q1755677?
Конфесія буддизм
Рід Рід Ота
Батько Ота Сукекійо
Мати донька Наґао Каґенаки
Родичі Q603610?, Ōta Sukekatsud і Ōta Sukeied
Брати, сестри Q603610?
Діти 1 син
Автограф

Ота Докан (*太田 道灌, 1432 — 25 серпня 1486) — середньовічний японський військовий діяч, архітектор, поет періоду Сенґоку. Відомий також як Ота Сукенаґа.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Ота (нащадків Мінамото но Йорімаса). Син Ота Сукекійо, камі провінції Тамба, та доньки Наґао Каґенаки. Народився у 1432 році в провінції Саґамі, отримавши ім'я Цурутійо. Здобув гарну освіту в Камакурі, захопився літературою (кансі і вака), інженерною й архітектурною справою. У 1457 році разом з Ота Мітідзане за дорученням фактичного голови роду Оґіґаяцу-Уесуґі — Уесуґі Мотітомо (свого сюзерена), керував роботами зі зведення замку Каваґое. Того ж року на власник земляк звів замок Едо. Згодом на замовлення свого пана звів замок Івацуке.

У 1460-х роках стає головним радником Уесуґі Масадзане, голови роду Оґіґаяцу-Уесуґі. Залишився на посаді за наступного очільника Уесуґі Садамаса. Успішна діяльність сприяла тому, що Докана було запрошено на аудієнцію до сьогуна Асікаґа

У 1475 році в володіннях канто-канрей Уесуґі Акісада повстав Наґао Каґехару, той звернувся до Ота Докана (останній був родичем Каґехару за материнською лінією) з пропозицією повалити владу усіх представників клану Уесуґі. Але Докан відкинув пропозицією, підготувавши основні замки до оборони. В результаті Ота Докан фактично очолив війська Садамаси. У 1480 році горах Тітібу переміг Наґао Каґехару, змусивши останнього здатися.

Слідом за цим сприяв посиленню роду Оґіґаяцу-Уесуґі. Але разом з тим зростала потуга роду Ота. Зрештою Уесуґі Садамаса став підозрювати Докана у змові проти його влади. У 1486 році Ота Докана було підступно вбито в Ісехарі (провінція Саґамі). Це викликало повстання усього роду Ота проти влади Садамаси.

Творчість[ред. | ред. код]

Був майстром зі складання вака і кансі. Проте переважно відомі його танка, присвячені замкам, які він звів та іншим архітектурним проектам, зокрема присвячене зведенню замка Едо. Знаним також є передсмертний вірш.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Turnbull, Stephen r. (1998). The Samurai Sourcebook. London: Cassell & Co. ISBN 88-88808-92-2
  • Naito, Akira. (2003). Edo, the City that Became Tokyo: An Illustrated History. Tokyo: Kodansha. ISBN 4-7700-2757-5
  • Févé, Nicholas and Paul Waley. (2003). Japanese Capitals in Historical Perspective: Place, Power and Memory in Historical Perspecitive: Place, Power and Memory in Kyoto, Edo and Tokyo. London: Routledge. ISBN 978-0-7007-1409-4