Охороняймо пам'ятки природи, 1930 (книжка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бібліографічне посилання[ред. | ред. код]

Акімов М. Охороняймо пам’ятки природи: Матеріали до охорони природи Середньої Наддніпрянщини. — Дніпропетровськ, 1930.

Про книжку[ред. | ред. код]

Підсумки чотирирічної роботи Дніпропетровської крайової інспектури охорони пам’яток природи УКОПП (1926-1930) встигли вийшли друком у вигляді збірки «Охороняйте пам’ятки природи» (1930).

До збірки включено статті М.Акімова «Про охорону природи» та «Головні пам'ятки природи Середньої Надніпрянщини», некролог та стаття члена інспектури М.Лещенка про скелі у м. Дніпропетровську та офіційний відділ. Книга починається представленням 36 осіб, що сприяли роботі Інспектури, збираючи відомості про пам'ятки[1].

Автор збірки, зоолог М.П. Акімов включив до неї розділ «Головні пам’ятки природи Середньої Наддніпрянщини», що подає описи 15 найцінніших природних територій в межах повноважень Інспектури (за словами М. Акімова – «взятих під охорону Інспектури» та «проектованих для створення заповідників»). Всі описані ділянки заплановано до оголошення заповідниками, проте автор додатково наводить перелік з шести цілин, які потребують додаткового вивчення та заповідання. Один з об’єктів, описаних у збірці - острів Фурсин затоплений в 1960-х водами Дніпродзержинського водосховища, плавні Великого Козачого Лугу - зникли при заповненні Каховського водосховища. Не збереглася у первісному вигляді і згадана толока Любомирівського племгоспу. Решта об’єктів сьогодні є заповідними[2].

Також М.Акімов навів 18 видів тварин, що пропонуються також до оголошення в статусі «пам’ятка природи». Серед них хохітва, журавель сірий, орел-сіруватень, дрофа борсук, видра та ін. Зазначається, що бажано не полювати на ці види до вирішення питання про їх включення в список пам’яток.

В додатку містяться мапа головних пам’яток природи Середньої Надніпрянщини та «Мапа розповсюдження тварин, що рідко трапляються в межах Інспектури»; Звернення до читачів від Дніпропетровського Окружного Науково-Краєзнавчого Товариства (ДНКТ) та документація ДНКТ, дотична до охорони природи; а також підготовлені Є.Лавренком анкети збирання відомостей про цілини, ліси, болота і торфовища, озера, ботанічні сади, дендрологічно-декоративні та історичні парки, окремі старі, знамениті або рідкісні дерева.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Акімов М. Охороняймо пам’ятки природи: Матеріали до охорони природи Середньої Наддніпрянщини. — Дніпропетровськ, 1930.
  2. Василюк О. Визначні видання в галузі заповідної справи початку ХХ століття (1914-1932 рр.) // Регіональні аспекти флористичних і фауністичних досліджень : матеріали Другої міжнародної науково-практичної конференції (24-25 квітня 2015 р., смт Путила) / відп. ред. І. В. Скільський ; М-во екології та природн. ресурсів України, Нац. природн. парк «Черемоський» та ін. – Чернівці : Друк Арт, 2015. – С.368-375

Примітки[ред. | ред. код]

  1. По Шевченківській окрузі. – секретар ОКОП О.Олександрів, лісничий П.Попов, лектор Корсунського Педтехнікуму О.Фещенко, агроном М.Гросгейм, вчителі: П.Авраменко, В.Дашкевич та І.Синегуб. По Кременчуцькій окрузі – агроном Б.Малько, лісничий С.Левченко, вчителі П.Біленко, І.Раків та П.Щербина. По Дніпропетровській окрузі — лісничі Б.Вантоль, І.Коваленко, І.Філоненко, О.Церебряний та А.Грунд, Д.Лях, О.Сичов, аспіранти І.Барабаш, О.Бельгард та С.Бровко. По Запорізькій окрузі – мисливці К.Шамраєв, Г.Петровський, лісничі О.Антонюк та Н.Левченко, вчителі О.Боневольський, П.Бурцієнко, М.Шило та О.Шарівський. Крім того, науковим досвідом та цінними порадами роботі Інспектури сприяли голова та співробітники Н.-Дослід. Катедри Біології – проф. Л. В. Рейнгард, О. А. Єліяшевіч та В. В. Стаховський, а також проф..Бакінського Університету О. А. Гросгейм.
  2. Чегорка П.Т., Ломакін П.І. Заповідна справа в Придніпров’ї: погляд у минуле // Національні природні парки: проблемии становлення і розвитку (матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 20-річчю Карпатського національного природного парку, 14-17 вересня 2000 р). Мінприроди, Карпатський НПП, Яремче, 2000