П'ятеро з вулиці Барської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ятеро з вулиці Барської
пол. Piątka z ulicy Barskiej
Жанр повсякденність і драматичний фільм
Режисер Олександр Форд[1]
Сценарист Олександр Форд
У головних
ролях
Aleksandra Śląskad, Тадеуш Янчар, Тадеуш Ломницький, Kazimierz Opalińskid, Andrzej Kozakd, Marian Rułkad, Mieczysław Stoord, Jadwiga Chojnackad, Ludwik Benoitd, Włodzimierz Skoczylasd, Jerzy Szpunard, Ewa Krasnodębskad, Józef Pilarskid, Станіслав Лапінський, Zofia Małyniczd, Hanna Skarżankad, Natalia Szymańskad, Seweryn Butrymd, August Kowalczykd, Фелікс Жуковський, Bogdan Baerd, Mieczysław Czechowiczd, Jerzy Dobrowolskid, Tadeusz Kalinowskid, Alicja Raciszównad, Leopold René Nowakd, Болеслав Плотницький, Казімєж Віхняж, Józef Łodyńskid і Krzysztof Chamiecd
Оператор Karol Chodurad
Композитор Сероцький Казимир
Художник Anatol Radzinowiczd
Тривалість 110 хв.
Мова польська
Країна  Республіка Польща
Рік 1954
IMDb ID 0047351

«П'ятеро з вулиці Барської» (пол. Piątka z ulicy Barskiej) — польський драматичний фільм 1954 року режисера Олександра Форда за мотивами однойменного роману Казімежа Козьневського.

Фільм знімався у Глогуві (руїни костелу Божого Тіла, руїни міського театру на вул. Ринок, вул. Бальвірська), у Руді Паб'яніцькій (тепер частина Лодзі), у Влоцлавеку та у Варшаві (вул. Прожня, Площа Гжибовського, Марієнштат, будівля суду на Алеї Солідарності, шлях W-Z і канали під маршрутом, Замкова площа, вулиця Краківське передмістя)[2].

Опис фільму[ред. | ред. код]

Це соціальна драма, яка розгортається у зруйнованій післявоєнній Варшаві 1947 року. У фільмі розповідається про молодих людей, розбещених війною та нездатних адаптуватися до мирного життя. Вони вдаються до злочину і постали перед судом за звинуваченням у крадіжці. Оскільки свідок звинувачення Радзішевський не з'явився, вони дістали два роки позбавлення волі умовно. Вони перебувають під опікою офіцера пробації Войцеховського. Перевихованню заважає діяльність представників реакційного підпілля, які вимагають «нейтралізації» цього свідка. Радзішевський, заманений хлопцями в підвал, під час бійки провалюється в яму і гине. Відтоді це ненавмисне вбивство нависло над хлопцями.

Завдяки куратору двоє хлопців влаштовуються на будівництво траси WZ. Один із них, Казек, закохується в креслярку Ганку. Підпільники планують підірвати трасу WZ. У цьому має взяти участь титулована «п'ятірка». Однак хлопці відмовляються підкорятися. Міліція зриває атаку, але Казек дістає важкі поранення. Чи виживе він і чи притягнуть хлопців до відповідальності — невідомо.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0047351/
  2. Piątka z ulicy Barskiej. FilmPolski.pl (пол.).

Посилання[ред. | ред. код]