Палата депутатів Берліну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палата депутатів Берліну
нім. Abgeordnetenhaus von Berlin
 
 
Загальна інформація:
Юрисдикція: Німеччина Німеччина
Палати: Member of the Abgeordnetenhaus of Berlin
Berlin House of Representatives library
Дата заснування: 11 січня 1951
Структура:
Спікер: Ralf Wieland (Соціал-демократична партія Німеччини)
Адреса:
Мапа
Адреса: Preußischer Landtag
Офіційний вебсайт:
www.parlament-berlin.de

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Палата депутатів Берліну

Палата депутатів Берліну (нім. Abgeordnetenhaus von Berlin) — законодавчий орган (ландтаг) землі й столиці Німеччини — Берліна, згідно зі статутом міста. 1993 року парламент переїхав із Шонеберзької ратуші до його нинішньої резиденції на Нідерхайршнерштрассе, яка до 1934 року була резиденцією прусського ландтагу.

Історія[ред. | ред. код]

Abgeordnetenhaus (Палата депутатів) утворена новою Конституцією Західного Берліна 1950 року.

Abgeordnetenhaus замінив старий парламент міста під назвою Berliner Stadtverordnetenversammlung (Берлінська міська рада), створений прусськими реформами 1808 року й відновлений союзниками після закінчення Другої світової війни. Цей парламент був обраний на виборах 1946 року й 1948 року та існував як у Західному Берліні, так і в Східному Берліні. Коли була встановлена Палата депутатів, «Берлінська міська рада» була розпущена на Західній частині міста.

Функції[ред. | ред. код]

Найбільш важливою функцією Палати депутатів є затвердження законів, у тому числі й міського бюджету. Він також обирає керівного бургомістра Берліна й контролює виконавчий орган — Сенат Берліна.

Вибори[ред. | ред. код]

Берлінський парламент обирається кожні п'ять років спільним, вільним, таємним і прямим голосуванням за системою пропорційного представництва. Він складається з не менш ніж 130 представників, 78 обираються безпосередньо у виборчих округах міста, а 52 — за партійними списками.

Нинішній склад[ред. | ред. код]

Нинішній розподіл місць на виборах 2021 року:

Примітки[ред. | ред. код]

Cámara de Diputados de Berlín (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 березня 2016. Процитовано 2 жовтня 2017. Diccionario Español - Sitio Oficial Bundestag (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 лютого 2015. Процитовано 2 жовтня 2017.