Палісандр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Древина палісандра (Dalbergia sissoo)

Палісандр (фр. palissandre) — назва деревини декількох порід тропічних дерев. Дерева палісандра зустрічаються у всій тропічній зоні від Південної Америки, Африки і до Південно-Східної Азії. Деревина цих дерев важка, щільна, мало усихає. Колір ядра залежить від різновиду — буває від темно-червоного до шоколадно-бурого з фіолетовим відтінком, заболоні — світло-жовтий. Візерунок структури дерева складається з темних прожилок.

Види палісандрів[ред. | ред. код]

Палісандром вважається деревина дерев роду дальбергія (Dalbergia) родини бобових. Усього до цього роду належить від 100 до 150 видів. Названо на честь шведського лікаря та ботаніка Нільса (Ніколаса) Дальберга[sv] (1736—1820). Види цього роду зустрічаються по всій тропічній зоні: у Південній Америці, Африці (включно з Мадагаскаром) та Південно-Східною Азією. До роду дальбергія належать не тільки дерева, але й кущі.

Основні види:[1]

Використання[ред. | ред. код]

Шахові фігури, виготовлені з палісандра Dalbergia latifolia

Історія торгівлі палісандром нараховує майже 300 років.[2]. Оскільки палісандр має гарний зовнішній вигляд, з нього виробляють висококласні меблі, паркет, двері, віконні рами, музичні інструменти, йде для обклеювання корпусу роялів і піаніно.

Охорона[ред. | ред. код]

Знаходиться під загрозою через нелегальну вирубки задля створення подібних до антикварних меблів та предметів розкоші. У додатках СІТЕС зазначено 16 видів палісандрів.

Мадагаскарський палісандр (Dalbergia maritima) дуже високо ціниться через свій червоний колір і є надексплуатованим у світі. Незважаючи на те, що у 2010 році було прийнято мораторій на торгівлю ним, нелегальна торгівля продовжується у великих масштабах[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Палисандровые джунгли. libb.ru. Электронная библиотека «Новые технологии строительства». Процитовано 5 червня 2016.
  2. ROSEWOOD. wildfor.life. Процитовано 5 червня 2016.
  3. In search of Madagascar's rosewood mafia. BBC. 20 лютого 2014. Процитовано 6 червня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Палісандрове дерево. bibliograph.com.ua. Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона. Процитовано 5 червня 2016.