Пам'ятник Махатмі Ганді (Київ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник Махатмі Ганді - пам'ятник індійському державному і політичному діячу, національному герою, розташований у Києві, у Ботанічному саду імені О.В. Фоміна. Простір навколо пам’ятника на честь філософії Махатми названо «Оаза миру»[1].

Історія[ред. | ред. код]

Посольство Республіки Індії в Києві у співпраці з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка відкрили пам'ятник 2 жовтня 2021 року з нагоди 150-річчя від дня народження національного героя Індії Махатми Ганді [2].

Посол Індії в Україні Партха Сатпатхі сказав, що це перший пам'ятник Ганді в Україні.

Він зазначив, що вже пройшло 70 років після смерті Махатми Ганді, проте він залишається прикладом для наслідування по всьому світу. За його словами, життя Ганді є історією героїчних зусиль започаткування цінностей ненасилля та правди у людському житті.

Під час відкриття пам'ятника перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова додала, що цей день є дуже особливим як для України, так і для Індії. За її словами, сигнал Ганді є дуже зрозумілим - це мир, який, зокрема, Україні на сьогоднішній день потрібен як ніколи.

Відомий український поет Дмитро Павличко зачитав вірш, присвячений Махатмі Ґанді[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Пам'ятник Махатма Ганді у Києві.
  2. У Києві відкрили пам’ятник Махатмі Ганді. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 22 грудня 2021. Процитовано 22 грудня 2021.