Поселення Панське

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Панське (садиба))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поселення Панське — це агломерація античних грецьких садиб, що складається з декількох великих розташованих по сусідству комплексів. Поселення Панське I — єдине з них, детально вивчене археологами (дослідження проводилися Тарханкутської експедицією ЛОІА АН СРСР / РАН ІІМК в період 19691994 років.). Садиба розташована приблизно за 5 км на південний захід від села Міжводне (Чорноморський район, Автономна Республіка Крим, Україна) на березі солоного озера лиманного типу Панське. В античні часи поселення Панське входило до Херсонеської держави. Поселення дає уявлення про сільськогосподарську та ремісничу діяльність часів розквіту Херсонесу Таврійського.

Характеристика[ред. | ред. код]

Садиба датується IV—III століттям до н. е. Вона займала площу 4 гектари, мала регулярне планування і складалася з великих будівель. Окремі садиби були згруповані в доволі велике селище. Як вважають археологи, поселення такого типу раніше не були відомі не тільки в складі хори античних держав Причорномор'я, але і у всьому Середземномор'ї еллінського часу.

Поселення Панське I[ред. | ред. код]

Садиба Панське I складалася з двоповерхових будівель, де вхід та вікна розташовувалися з боку внутрішнього двору. Стіни будов робилися з сирцевої цегли на кам'яному цоколі. Існував водоколектор (водозбірник). Воду набирали з колодязів, яких на поселенні було декілька.

У будинку розташовувалися господарські складські приміщення для зберігання вина, зерна, олії, прісної води, солоної риби; гончарні майстерні, піч, житлові кімнати. Під час пожежі другий поверх обвалився разом з усією обстановкою, меблями, кухонним начинням.

Елліни, що жили тут, зберігали традиції Давньої Еллади. У складі поселення було присутнє також і негрецьке населення.

Крім господарських та житлових приміщень у поселенні було декілька святилищ, одне з яких було присвячено Гераклові. Інше — Деметрі і Сабазію (східний прототип Діоніса).

Тамтешні мешканці вирощували пшеницю, ячмінь і жито. Хліб та вино — найважливіші сільськогосподарські продукти, вироблені еллінами не тільки в Панському, а й у всьому Тарханкуті.

Садиба загинула на початку III століття до н. е.. в результаті нападу варварів.

Джерела та посилання[ред. | ред. код]

  • Межводное, 2003 г.
  • Подгородецкий П. Д. Памятнику Панское-1 — надежную защиту / П. Д. Подгородецкий // Археология Крыма. — 1997. — № 1. — С. 155—157.
  • Hannestad L., Stolba V.F. & A.N. Sceglov (eds.), Panskoye I. Vol. 1. The Monumental Building U6. Aarhus 2002.
  • Античне городище Панське [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.]