Переадресована активність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прояв переадресованої активності

Переадресована активність — активність, при якій тварини виконують дії, спрямовані не на об'єкт, який спочатку викликав її, а на якийсь іншій. Наприклад, в період реву самці оленів, не виявляючи біля себе суперника, направляють свій гнів на дерева, які знаходяться поруч, завдаючи по ним удари рогами.

Суть явища полягає в тому, що в певних конфліктних ситуаціях тварина виконує дії, відповідні розвитку конфлікту, але спрямовуються не на об'єкт, який послужив причиною конфлікту, а на нейтральний об'єкт.

Переадресована активність характерна для групи курей зі встановленою ієрархією. Коли особина, яка займає високий ранг, відганяє від годівниці або з сідала підпорядковану особину, остання адресує свої агресивні дії не на кривдника, а на члена групи з більш низьким ієрархічним статусом.

Переадресована активність характерна для злісних собак. Часто можна спостерігати, як розлючена собака на ланцюгу починає несамовито гризти нейтральні предмети. Під час цькування службових собак в рамках курсу захисно-караульної служби віддані своєму господареві тварини з легко збудливою психікою переадресовують свою агресивність на господаря, якщо собаці вчасно не дати можливість розрядитися на «порушника». Іншими словами, в стані крайнього збудження вони накидаються на свого господаря.

Причина даної поведінки полягає в тому, що виникає домінанта збудження призводить до того, що тварина на короткий час втрачає здатність диференціювати подразники. Спектр стимулів, що провокують поведінку на основі домінанти, розширюється за рахунок біологічно нейтральних подразників.

Посилання[ред. | ред. код]

http://www.activestudy.info/pereadresovannaya-aktivnost/

Джерела[ред. | ред. код]

Вериновська О. В. Етологія (основи поведінки тварин): підручник для вищих навчальних закладів / О.В. Севериновська, О.Є. Пахомов, В.К. Рибальченко. –Д.: Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту, 2010. –292 с. 44-іл., 4-табл.,194-бібліогр. назв.