Переживання (психологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Переживання — душевний стан, емоційно забарвлена внутрішньопсихічна сторона життєдіяльності людини. Існує кілька аспектів розуміння цього явища:

Визначення поняття[ред. | ред. код]

1. Переживання — емоційні процеси і стани, які супроводжують особистісно значущі форми активності людини (поведінка, діяльність, спілкування, сприйняття, спогади, уява, бажання та інші). Переживання розрізняються по знаку (приємні і неприємні), по силі, по тривалості, за змістом. Існує потреба людини в переживаннях, яка реалізується в прагненні відчувати необхідні відчуття, отримувати враження, переживати емоції тощо.

2. Переживання — переробка свідомістю людини подій її життя, перетворення їх на життєвий досвід. Таке розуміння переживання аналогічно англійської поняттю experience, що перекладається і як досвід, і як переживання. Крім формування життєвого досвіду особистості, процеси переживання сприяють прояву ставлення людини до подій власного життя, усвідомлення їх особистісних смислів. Переживання пов'язані з сенсом життя людина. За Віктором Франклом цінності переживання є важливою сферою, в якій можливе набуття втраченого сенсу життя. На цьому заснований запропонований ним метод лікування ноогенних неврозів — логотерапія[1].

3. Переживання — особлива внутрішня діяльність, спрямована на подолання людиною дисгармонійного емоційного стану, пов'язаного з критичними життєвими ситуаціями, на підвищення гармонійності та свідомості життя. Подібні переживання становлять основу «роботи скорботи», «роботи гострого горя», викликаних тяжкою втратою. Ф. Ю. Василюк[ru], аналізуючи поняття переживання, показав, що воно виконує захисну і компенсаторну функції, протікає за принципом захисних механізмів і має на меті: тут-і-тепер задоволення, реалізацію мотиву, впорядкування внутрішнього світу, самоактуалізацію. Типи переживань визначаються типологією життєвого світу особистості.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Франкл В. Логотерапия и экзистенциальный анализ: статьи и лекции. — М.: Альпина Нон-фикшн, 2016. — 344 с.
  2. Василюк Ф. Е. Психология переживания (анализ преодоления критических ситуаций). — М. : Изд-во МГУ, 1984. — 200 с.