Перемикання GPU

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перемикання GPU - це механізм, що використовується на комп'ютерах з декількома графічними контролерами. Цей механізм дозволяє користувачеві максимально збільшити продуктивність графіки або продовжити термін служби батареї, перемикаючись між графічними картами. В основному він використовується на ігрових ноутбуках, які зазвичай мають інтегровану і дискретну відеокарту.

Основні компоненти[ред. | ред. код]

Більшість комп'ютерів, які використовують цю функцію, містять інтегровані графічні процесори та дискретні відеокарти, які застосовуються до наступних категорій.

Вбудована графіка[ред. | ред. код]

Також відома як: інтегрована графіка.Такі графічні процесори зазвичай мають набагато менше процесорних блоків і мають спільну пам'ять з процесором.

Іноді графічні процесори інтегруються на материнську плату. Материнська плата з бортовим графічним процесорами не вимагає дискретної відеокарти або процесора з інтегрованою графікою для роботи.

Виділені графічні карти[ред. | ред. код]

Також відомі як: дискретні відеокарти. На відміну від інтегрованої графіки, дискретні відеокарти мають набагато більше процесорних блоків і мають власну оперативну пам'ять зі значно більшою пропускною здатністю пам'яті.

У деяких випадках на материнські плати може бути інтегрований спеціальний графічний чип, наприклад, B150-GP104. Незалежно від того, що графічний чип інтегрований, він все ще враховується як дискретна відеокарта, оскільки графічний чип інтегрований зі своєю власною пам'яттю.

Теорія[ред. | ред. код]

Контроль північного мосту[ред. | ред. код]

Більшість комп'ютерів мають материнську плату, яка використовує структуру Південного і Північного мосту. Північний міст є одною з основних логічних мікросхем, яка утворює зв'язок між CPU, GPU, RAM і південним мостом. Дискретна відеокарта, як правило, встановлюється на гніздо відеокарти, а вбудована графіка інтегрована в процесор або іноді на північний міст. Північний мост є найбільш відповідальним за перемикання між GPU. Як це працює:

  1. Північний міст отримує сигнал від Південного моста через внутрішню шину.
  2. Північний міст передає сигнал на ЦП через шину на передній панелі.
  3. CPU запускає програму призначення завдань (зазвичай драйвер відеокарти), щоб визначити, яке ядро ​​GPU використовувати.
  4. Процесор передає команду на північний міст.
  5. Північний міст передає команду відповідно до ядра GPU.
  6. Ядро GPU обробляє команду і повертає надані дані назад до Північного мосту.
  7. Північний міст надсилає надані дані назад до Південного мосту.

Контроль південного мосту[ред. | ред. код]

Південний міст також називається контролером введення і виведення. Він обробляє всі функції вводу-виводу комп'ютера, такі як прийом вводу з клавіатури і виведення даних на екран.Як це працює:

  1. Введені дані передаються до північного мосту.
  2. Отримані дані з Північного мосту вивести. (Необов'язково)

Причина, за якою другий крок може бути необов'язковим, полягає в тому, що іноді виводяться дані виводяться безпосередньо з дискретної відеокарти, яка знаходиться на гнізді відеокарти, тому немає потреби виводити дані через Південний міст.

Основна мета[ред. | ред. код]

Перемикання GPU використовується в основному для економії енергії шляхом перемикання між графічними картами. Дискретні відеокарти споживають набагато більше енергії, ніж інтегрована графіка, але також забезпечують більш високу продуктивність. Нижче наведено список теплових пакетів найпопулярніших процесорів з інтегрованою графікою і виділеними відеокартами.

Тепловий пакет (TDP) вбудованої графіки та дискретних графічних карт
Модель Платформа
Вбудована графіка Дискретні графічні карти
Intel TDP Nvidia TDP AMD TDP
Модель процесору та частота Вбудована графіка Intel
Intel Core i7-6700K @ 4.00 GHz Intel HD Graphics 530 91W GTX 1080 180W Radeon R9 Fury 275W Настільний

комп'ютер

Intel Core i5-6600K @ 3.50 GHz Intel HD Graphics 530 91W GTX 970 145W Radeon R9 Nano 175W
Intel Core i7-4790K @ 4.40 GHz Intel HD Graphics 4600 88W GTX 780Ti 250W Radeon RX 480 150W
Intel Core i7-6700HQ @ 2.60 GHz Intel HD Graphics 530 45W GTX 1080 165W Radeon R9 M485X 125W Ноутбуки
Intel Core i7-6500U @ 2.50 GHz Intel HD Graphics 520 15W GTX 980M 100W Radeon R9 M470X 75W
Intel Core i5-6200U @ 2.30 GHz Intel HD Graphics 520 15W GTX 880M 103W Radeon R9 M470 75W
Intel Core i5-5200U @ 2.20 GHz Intel HD Graphics 5500 15W GTX 870M 103W Radeon HD 7950M 50W

Виділені відеокарти демонструють набагато більше споживання енергії, ніж інтегрована графіка на обох платформах. Вимкнення їх, коли не потрібна важка графічна обробка, може значно знизити споживання енергії.

Технології[ред. | ред. код]

Nvidia Optimus[ред. | ред. код]

Nvidia Optimus ™ - це перемикання GPU, створена компанією Nvidia, яка може динамічно і безперешкодно перемикатися між двома графічними картами на основі запущених програм.

AMD Enduro

AMD Enduro ™ - це колективна марка, розроблена компанією AMD, яка має багато нових технологій, які можуть значно заощадити енергію. Раніше вона називалась: PowerXpress і Dynamic Switchable Graphics (DSG). Ця технологія реалізує складну систему для прогнозування потенційної необхідності використання відеокарт і перемикання між відеокартами на основі передбачуваної потреби. Ця технологія також представляє новий план управління потужністю, який дозволяє дискретним відеокартам не споживати енергії при холостому ходу

Виробники[ред. | ред. код]

Вбудована графіка[ред. | ред. код]

У персональних комп'ютерах IGP (інтегровані графічні процесори) виробляються в основному Intel і AMD та інтегровані в процесори. Вони широко відомі як:

  •   Intel HD і Iris Graphics - також називаються серіями HD і Iris
  • AMD Accelerated Processing Unit (APU) - також раніше відомий як: fusion

Виділені графічні карти[ред. | ред. код]

Найбільш популярні дискретні відеокарти виробляються AMD і Nvidia. Вони широко відомі як:

  •   AMD Radeon
  • Nvidia GeForce

  Підтримка драйверів і ОС[ред. | ред. код]

Більшість звичайних операційних систем мають вбудовану підтримку цієї функції. Однак можливо самостійно завантажити оновлені драйвери від Nvidia або AMD.

Підтримка Windows[ред. | ред. код]

Windows 7 має вбудовану підтримку цієї функції. Система автоматично перемикається між GPU в залежності від запущеної програми. Однак користувач може перемикати графічні процесори вручну через диспетчер пристроїв або диспетчер живлення. [13]

Підтримка Linux[ред. | ред. код]

У системах Linux патч з ім'ям vga_switcheroo[14] був доданий до ядра Linux з версії 2.6.34 для роботи з декількома GPU. Однак перемикач вимагає перезапуску системи X Window.

Центр керування Ubuntu дозволяє користувачеві отримувати доступ до vga_switcherooфункціональних можливостей за допомогою графічного інтерфейсу.

Підтримка Mac OS[ред. | ред. код]

Mac OS має вбудовану підтримку цієї функції, починаючи з v10.5 Leopard.

Існуючі проблеми[ред. | ред. код]

  • Системна несумісність або нестабільний блок живлення можуть спричинити появу Синього екрану в Windows або інших помилок
  • Неможливо перемикнути GPU, якщо система неправильно оцінила необхідний обчислювальний ресурс
  • Перемикання GPU може спричинити нестабільну напругу, що може призвести до появи мерехтіння екрану
  • Несумісні драйвери від виробників GPU для плавного перемикання між графікою