Перший сніг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Перший сніг»
Автор Гі де Мопассан
Назва мовою оригіналу фр. Première neige
Країна Франція
Мова французька
Жанр новела
Місце Париж
Укр. видавництво Дніпро
Видавництво газета «Le Gaulois»
Видано 11 грудня 1883
Перекладач(і) Іван Рильський
Тип носія на папері
Попередній твір Чекання
Наступний твір Капость

«Пе́рший сніг»[1][2] (фр. Première neige) — новела французького письменника Гі де Мопассана, видана в 1883 році. Сюжет твору розповідає про аристократку, яка провокує у себе хворобу задля того, щоби порвати з остогидлою атмосферою замку, яку створив її нечутливий чоловік.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше ця новела була надрукована в газеті «Le Gaulois» 11 грудня 1883 року. Пізніше Гі де Мопассан включив цей твір до збірки «Носій». Український переклад твору здійснив Іван Рильський. В його перекладі новелу опублікували у видавництві «Дніпро» двічі: у восьмитомному зібранні творів Гі де Мопассана (1969—1972)[1] і двотомному виданні вибраних творів письменника (1990)[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Вона вийшла заміж за провінційного аристократа, що весь час проводить у своєму замку і цікавиться лише полюванням. Спочатку пані нудилася, з приходом осінніх холодів почала мерзнути. На прохання придбати калорифер чоловік відповів глузливим запереченням, адже йому, що цілий день перебуває у русі, не холодно. Наступної осені холод став їй дошкуляти ще лютіше. Чи не від того, що вона фактично самотня? На нагадування про калорифер чоловік відповідає, що ти «навіть жодного разу і не кашляла». Дружина робить з цього висновок. Вона виходить на вулицю і годину лежить на снігу. Діставши запалення легень, нарешті вирушає на південь лікуватися. Попри те, що лікарі пророкують їй близьку смерть, вона щаслива серед тепла і своїх мрій[2].

Аналіз твору[ред. | ред. код]

У цій новелі письменник відкриває чергову проблему шлюбних відносин — нерозуміння чоловіком і дружиною одне одного, що виникає через зосередженість на власних відчуттях. Їй хочеться розваг і товариства, хоча вона знала заздалегідь, що її обранець провінціал з «глухого кута». Він не уявляє, як можна мерзнути у порожньому замку. Почуття самотності у жінки лише підкреслює наявні фізичні незручності. Чоловічий егоїзм руйнує приязнь, як наслідок, у героїні новели виникає підсвідома потреба шкодити власному здоров'ю задля досягнення психологічного комфорту. Вона отримує те, чого бажає, але фактично ціною свого життя.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Гі де Мопассан Твори в восьми томах / ред. Д. В. Затонський — Київ: Дніпро, 1969—1972. — Т. 8.
  2. а б в Гі де Мопассан Твори. — К.: Дніпро, 1990. — Т. 2. — С. 612—619.