Печера Вальє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печера Вальє
«Жезл начальника» з печери Вальє

Печера Вальє (ісп. La Cueva del Valle) знаходиться у муніципалітеті Расінес, Кантабрія, Іспанія — печера з величезним вхідним отвором, де знаходиться витік річки Сіленсіо (Silencio), притоки річки Руаермоса (Ruahermosa).

Печера Вальє — не лише спелеологічна пам'ятка, але і археологічний пам'ятник епохи палеоліту.

Хоча в печері і не виявлено пам'ятників печерного мистецтва, якими багаті печери Іспанії, в 1905 р. падре Лоренсо Сьєрра виявив тут велика кількість предметів двох доісторичних епох, азильської (гарпуни, кісткові наконечники) і верхньої мадленської (гарпуни з одним або двома рядами зубів і інші кісткові предмети, а також кременеві вироби, передусім різці).

У печері також було виявлено два предмети з наскрізними отворами. Один, орнаментований, був пізніше втрачений, його копія зберігається в Національному археологічному музеї Іспанії. Другий, без орнаменту, зберігається в Регіональному музеї доісторичної епохи і археології Кантабрії.

Печера Валье здобула популярність як одна з найбільших досліджених печер світу (спелеологи досліджували її углиб більш ніж на 40 км, в ній часто практикуються молоді спелеологи).

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]