Пилкохвоста котяча акула ісландська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пилкохвоста котяча акула ісландська

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Пилкохвоста котяча акула (Galeus)
Вид: Пилкохвоста котяча акула ісландська
Galeus murinus
(Collett, 1904)

Синоніми
Pristiurus jensenii Saemundsson, 1922
Посилання
Вікісховище: Galeus murinus
Віківиди: Galeus murinus
EOL: 46560073
ITIS: 160037
NCBI: 162489

Пилкохвоста котяча акула ісландська (Galeus murinus) — акула з роду Пилкохвоста котяча акула родини Котячі акули. Інша назва «мишача пилкохвоста котяча акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 49 см. Голова довга. Ніс притуплений. Очі не дуже великі, овальні, горизонтальної форми, з мигальною перетинкою. Під ними присутні невеличкі щічні горбики. За очима розташовані маленькі бризкальця. Ніздрі з трикутними носовими клапанами. Губні борозни чітко виражені, присутні в кутах рота. Рот помірно великий, широко зігнутий. Зуби дрібні, з багатьма верхівками, з яких центральна є високою та гострою, бокові — невеличкими і притупленими. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб помірно щільний, циліндричний. Грудні плавці великі, округлої форми. Має 2 спинних плавця однакового розміру, з округлими верхівками. Початок переднього спинного плавця розташовано навпроти кінця черевних плавців. Анальний плавець широкий та низький. Ширина його основа складає 12-13% довжини усього тіла акули. Хвостовий плавець вузький, гетероцеркальний. На верхній лопаті розташовано зубчастий гребінь, утворений великою шкіряною лускою.

Забарвлення сіро-коричнева, «мишача». Звідси походить інша назва цієї акули. Черево має трохи світліший колір. Ротова порожнина темно-сірого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 380 до 1300 м, на континентальних схилах. Доволі млява й повільна акула. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться дрібними ракоподібними, переважно креветками, головоногими молюсками, невеличкою костистою рибою, морськими черв'яками.

Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 2 яйця у твердих капсулах золотаво-жовтого кольору. Вони 5,4-5,6 см завдовжки та 1,4-1,7 см завширшки. Яйця мають «волохатий» вигляд, в кутах розташовані вусики, якими вони чіпляються до ґрунту. Інкубаційний період сильно коливається: від 2-3 місяців до 1 року в залежності від температури навколишнього середовища. Народжені акуленята завдовжки 8-9 см.

Не є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від узбережжя Ісландії, Фарерських островів до Гебридських островів та узбережжя Шотландії й Ірландії. Також інколи зустрічається біля берегів Франції у Біскайській затоці, Західної Сахари.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. (1988). Sharks of the order Carcharhiniformes. Blackburn Press. pp. 134–142. ISBN 1-930665-76-8.