Писар, що сидить

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Писар, що сидить»

Час створення 2600–2350 до н.е. (IV або V династія)
Розміри Висота 53,7 см
Матеріал вапняк, алебастр, гірський кришталь
Місцезнаходження Лувр (Париж)

«Писар, що сидить» (фр. Le Scribe accroupi) — давньоєгипетська скульптура; створена у 2600–2350 роках до н. е. (IV або V династія, Стародавнє царство). Зберігається у Відділі єгипетських старожитностей у Луврі, Париж (інвен. № E 3023).

Знайдена 19 листопада 1850 року у Саккарі археологом Огюстом Маріеттом на північ від некрополя Серапеум. Однак, точне місце західки невідоме; документи про розкопки були опубліковані посмертно, а журнали втрачені.

Писар зображений сидячи на землі зі схрещеними ногами. На його колінах — згорнутий сувій папірусу, а інші частину сувію він тримає у лівій руці. У правій руці колись знаходився тростинний калам.

Збереглася велика кількість статуй такого типу; тіла писарів передані здебільшого схоже, голови портретні, індивідуальні і часто досить виразні. Цей екземпляр має уважний погляд. Стиснуті губи передають готовність записати почуте. Лише знатні єгиптяни сиділи у кріслах, а слуги часто розміщалися прямо на підлозі. Втім, насправді те, що особливий вид скульптурного пам'ятника був розроблений для позначення певного службового статусу, вказує наскільки значущим та шанованим він був.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Хаген, Роз-Мари, Хаген, Райнер. «Искусство Древнего Египта» = «Egypt Art» (Rainer & Rose-Marie Hagen) / Пер. и научное ред. В.В. Солкина. — М. : Арт-Родник, Taschen, 2009. — P. 32-33. — 3000 прим. — ISBN 978-5-9794-0128-7. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]