Плоткін Семен Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Семен Григорович Плоткін (пом. 1942) — радянський партійний та державний діяч, голова Мелітопольського міськвиконкому (1936—1937), заступник директора заводу ім. Воровського (до 1941).

Біографія[ред. | ред. код]

Партійна кар'єра Семена Плоткіна розвивалася нерівно. Його виключили з партії, перевіряючи сигнал про його минулу приналежність до комсомольців-троцькістів, але потім знову відновили. У 1935 році він був покараний «суворою доганою з останнім попередженням» «за притуплення класової пильності» через те, що Григорій Шнейдер півроку пропрацював у міськвиконкомі технічним секретарем по чужому партквитку[1].

Тим не менш, у 1936 році Семен Плоткін був обраний головою Мелітопольського міськвиконкому. Але вже в 1937 він був знятий з посади[2].

Плоткін був звинувачений у розтраті державних коштів на ремонт квартир ворогів народу та своєї власної, провалі підготовки до виборів до Верховної Ради, ігноруванні оборонно-масової роботи в місті, культивуванні підлабузництва та прийнятті в подарунок «вічнопишучих ручок і чорнильних приладів». Наприкінці грудня 1937 Плоткін був виключений з партії, а в лютому 1938 засуджений до 3 років в'язниці.

Незабаром справу Плоткіна було переглянуто, і вирок замінено на рік примусових робіт. Плоткін був відновлений у партії, але йому було винесено нову сувору догану. Пізніше її, ймовірно, зняли.

Звільнившись із в'язниці, Плоткін став заступником директора заводу ім. Воровського. Влітку 1941 він організовував евакуацію заводу, а потім пішов на фронт.

8 березня 1942 року він загинув у бою. За спогадами М. П. Горського, це сталося під Ростовом-на-Дону, де С. Г. Плоткін командував танковою ротою[1].

Література[ред. | ред. код]

  • Кумок В. Н., Воловник С. В. Евреи Мелитополя. — Мелитополь : Изд. дом МГТ, 2012. — Т. 1. — С. 336-337.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Кумок В. Н., Воловник С. В. Евреи Мелитополя. — Мелитополь : Изд. дом МГТ, 2012. — Т. 1. — С. 336-337.
  2. Стенд «Керівники виконавчої влади м. Мелітополя» (укр.) в Мелитопольском горсовете.