Погодін Олег Георгійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Погодін Олег Георгійович
Народився 3 липня 1965(1965-07-03) (58 років)
Сальськ, Ростовська область, РРФСР, СРСР
Громадянство  СРСР
 Росія
Діяльність кінорежисер, сценарист, режисер
Alma mater Всеросійський державний інститут кінематографії
Роки діяльності 1997 — тепер. час
IMDb nm0688239
Нагороди та премії
Премія ФСБ

Олег Георгійович Погодін (рос. Оле́г Гео́ргиевич Пого́дин) — російський кінорежисер та сценарист.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчивши загальноосвітню школу, поступив у ВГІК — на сценарно-кінознавчий факультет, у відділ кінознавства, в майстерню А. Медведева і М. Власова. Олег Погодін стає кінокритиком і публікує критичні статті в різних виданнях, у тому числі в журналі «Мистецтво кіно». Закінчив ВГІК у 1993 році.

З 1992 року Олег Погодін став активно працювати в області комерційної реклами та створення відеокліпів. (Його дебют — перший рекламний ролик для представництва японської компанії «Сейко Епсон» в Росії). На рахунку Олега Погодіна кліпи для таких виконавців та музичних колективів, як Олександр Маршал («Ливень»), Микола Носков («Паранойя», «Снег»), Микола Трубач («Женская любовь»), Вахтанг Кікабідзе («Мы уходим»), Валерія («Пополам»), група «Штар» («Красное платье»), колектив «Божья коровка» та інші.

В 2000 році виходить фільм «Тріумф», в якому Олег Погодін виступив як співавтор сценарію та співрежисер. А в 2003 році він знімає телесеріал «Батьківщина чекає» за власним сценарієм. В подальшому Олег Погодін продовжує працювати в жанрі гостросюжетних бойовиків і як сценарист (фільм «Втеча» режисера Єгора Кончаловсього), і як режисер (фільм «Непереможний»).

В 2011 році Олег Погодін знімає фільм «Дім», кримінальну драму, глибоку, правову історію про розпад великої ростовської сім'ї Шаманових. Фільм претендував на премію «Золотой орел» (в шести номінаціях, і три з них отримав) і на премію «Ніка» (в чотирьох номінаціях, а Сергій Гармаш отримав «Ніку» за кращу чоловічу роль[1])

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • 2011 — XIX фестиваль російського кіно «Вікно в Європу», Виборг — конкурс ігрового кіно — Спеціальний приз журі сценаристу і режисеру Олегу Погодіну «За володіння кінематографічними професіями» (фільм «Дім»).
  • 2011 — Номінації на премію «Золотий орел»: Найкращий фільм, Найкраща режисерська робота (Олег Погодін, фільм «Дім»).
  • 2013 — III Забайкальський Міжнародний кінофестиваль, Чита — приз за найкращу режисуру і приз глядацьких симпатій (фільм «Дім»).
  • 2014 — Професійний приз Асоціації продюсерів кіно і телебачення в області телевізійного кіно в номінації За найкращу сценарну роботу і номінація на приз За найкращу режисерську роботу (телесеріал «Крик сови»).
  • 2014 — Премія ФСБ Росії за «Найкращі твори літератури і мистецтва про діяльність органів федеральної служби безпеки» за 2013 рік: перша премія в номінації «Кіно і телефільм» («Крик сови»)[2].
  • 2015 — Номінація на премію «Золотий орел» в категорії Кращий телефільм або міні-серіал (до 10 серій включно) («Крик сови»)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Фільм Режисер Сценарист Примітки
1997 Котовасія Так Так
2000 Тріумф Так Так
2003 Батьківщина чекає Так Так
2008 Втеча Ні Так
2008 Непереможний Так Так
2010 Ми з майбутнього 2 Так Ні в титрах не вказаний
2011 Дім Так Так
2011 Новорічна SMS-ка Так Ні
2013 Крик сови Так Так
2013 Шерлок Холмс (телесеріал, 2013) Ні Так
2017 Час перших Ні Так

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергей Гармаш получил кинопремию «Ника» за лучшую мужскую роль в фильме «Дом». Газета.Ru. Процитовано 9 січня 2018.
  2. 2013 год :: Федеральная Служба Безопасности. www.fsb.ru. Процитовано 9 січня 2018.