Подив і тремтіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Подив і тремтіння»
Обкладинка українського видання
АвторАмелі Нотомб
Назва мовою оригіналуStupeur et tremblements
Дизайн обкладинкиОксана Йориш
Мовафранцузька
Жанрроман
ВидавництвоВидавництво Старого Лева
Видано1999
Видано українською2017
Перекладач(і)Віктор Шовкун
ISBN978-617-679-370-0
Попередній твірMercured
Наступний твірThe Character of Raind

«Подив і тремтіння» (фр. Stupeur et tremblements) — автобіографічний роман бельгійської письменниці Амелі Нотомб, вперше виданий 1999 року. Удостоєний премії Французької академії і перекладений багатьма мовами.

Сюжет

[ред. | ред. код]

В основі роману — глибокий конфлікт двох традицій і культур: Сходу й Заходу. Молода бельгійка Амелі приїжджає до Японії і підписує річний контракт з токійською компанією Юмімото, де влаштовується перекладачкою. Вона впевнена, що зможе жити в Японії, адже народилася й провела там перші п'ять років свого життя, про що в неї залишилися дуже теплі спогади. Дівчина робить спроби приносити користь, але ментальне провалля, яке пролягло між нею й роботодавцями, постійно призводить до неприємностей. Починаючи з найнижчої кар'єрної сходинки, Амелі вдається опуститися ще нижче — до прибиральниці туалетів.

Відпрацювавши рік і витримавши всі приниження, Амелі повертається в Європу і починає займатися письменницькою діяльністю. За рік вона випускає свій перший роман. Тоді ж отримує листа від колишньої наставниці в компанії Юмімото, Морі Фубукі: «Амелі-сан, вітаю».

Значення назви

[ред. | ред. код]

Згідно з давнім японським етикетом, підлеглі, звертаючись до імператора, який до 1947 року вважався нащадком богів, мають відчувати (і продемонструвати) подив і тремтіння.

Відзнаки

[ред. | ред. код]

Екранізації

[ред. | ред. код]

У 2003 році на екрани вийшла французько-японська комедійна мелодрама «Подив і тремтіння», знята за романом Амелі Нотомб.

Український переклад

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Подив і тремтіння. Видавництво Старого Лева. Процитовано 19 квітня 2017.