Польсько-монгольські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польсько-монгольські відносини
Польща
Польща
Монголія
Монголія

Польсько-монгольські відносинидвосторонні дипломатичні відносини між Польщею та Монголією.

Дипломатичні відносини[ред. | ред. код]

Дипломатичні відносини встановлено у 1950. У столиці Польщі є монгольське посольство, посольства Польщі на території Монголії в даний час немає, посол Польщі в Монголії знаходиться і здійснює свою діяльність у Варшаві. В Улан-Баторі функціонує Почесне консульство Польської Республіки[1][2].

Економічні відносини[ред. | ред. код]

Товарообіг між країнами невисокий, але за прогнозами має тенденцію до зростання. Польський експорт до Монголії складається в основному з продуктів харчової промисловості (34,3%), пластмас (24%), продуктів тваринництва (12,8%), а також обладнання та машин (10,7%). За даними на 2014 рік загальна сума польського експорту до Монголії становила близько 35,4 млн євро[1]. У 2018 позитивне сальдо торгового балансу з Монголією становило 60 млн євро, більше 90% - польський експорт[3]. Імпорт із Монголії до Польщі незначний[1].

Спільні проєкти[ред. | ред. код]

Пріоритетними напрямками співробітництва між країнами є сільське господарство та переробка сільськогосподарської сировини, енергетика, транспорт, видобуток вугілля (у тому числі постачання з Польщі гірничодобувного та аварійно-рятувального обладнання), співробітництво в галузі освіти та сфери високих технологій[1].

Також Польща співпрацює з Монголією в рамках програми грантів Міністерства закордонних справ, одним із проєктів є фінансування Центру для дітей з обмеженими можливостями (синдромом Дауна) в Улан-Баторі[3][1].

У 2017 Монголія отримала від Польщі пов'язаний кредит на суму 50 млн євро. Одним із проєктів, які були реалізовані з використанням позикових коштів, була купівля Монголією пожежних машин польського виробництва[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Mongolia. Serwis Rzeczypospolitej Polskiej. Архів оригіналу за 28 грудня 2021. Процитовано 25 травня 2020.(пол.)
  2. Konsulat Honorowy RP w Ułan Bator. Serwis Rzeczypospolitej Polskiej. Процитовано 25 травня 2020.(пол.)
  3. а б Undersecretary of State Maciej Lang holds consultations in Ulaanbaatar. Serwis Rzeczypospolitej Polskiej. Процитовано 25 травня 2020.(англ.)

Див. також[ред. | ред. код]