Попереджувальне маркування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зразок використання попереджувального маркування (латинської літри R у кружечку).
Зразок використання попереджувального маркування

Попереджувальне маркування торговельної марки (®) — спеціальне позначення або запис, які застосовуються у зображенні торговельної марки або поряд з нею і вказують на те, що цій торговельній марці надана правова охорона. Призначенням попереджувального маркування є доведення відомостей до третіх осіб про факт набуття правової охорони на торговельну марку і запобігання можливому порушенню права власності на торговельну марку[1][первинне джерело].

Види[ред. | ред. код]

Відповідно до п. 10 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»[2][первинне джерело] власник свідоцтва має право проставляти поряд із торговельною маркою попереджувальне маркування у вигляді латинської літери «R», обведеної колом, яке вказує на те, що цю торговельну марку зареєстровано в Україні.

На практиці, окрім згаданої латинської літери «R», обведеної колом, власники торговельної марки застосовують маленькі літери «ТМ», а також словосполучення «Registered Trademark», або просто — «Trademark».

Неоднозначність у застосуванні позначення ™[ред. | ред. код]

На сьогодні серед українських патентних спеціалістів не існує єдиної думки щодо використання символу торговельної марки - літер ТМ - як попереджувального маркування. Більшість патентних повірених рекомендують на етапі подання і проходження експертизи заявки на торговельну марку проставляти поряд із позначенням літери ТМ. Це може знизити ймовірність недобросовісного запозичення позначення конкурентами і вказує на наявність попередньої правової охорони у особи, що її застосовує. А вже після отримання свідоцтва, на виконання припису закону, власник свідоцтва має право проставляти латинську літеру R у кружечку.[3]

Однак прямого зазначення про необхідність застосування позначення ТМ на стадії розгляду заявки ані в українському законодавстві, ані в Празькій конвенції про охорону промислової власності, не зазначено.

Функції[ред. | ред. код]

Виділяють дві функції попереджувального маркування

  1. Патентно-правова функція, адже застосування попереджувального маркування свідчить про наявність виключних прав на торговельну марку.
  2. Рекламно-інформаційна функція, яка полягає у привертанні уваги споживача, сприяє його кращому запам'ятовуванню, тим самим являючись додатковим рекламним засобом як самої торговельної марки, так і товарів, які цим позначенням маркуються.

Міжнародна практика застосування[ред. | ред. код]

Положення щодо попереджувального маркування із зазначенням його виду (позначення або запис) містять законодавства багатьох країн світу, зокрема США, Японії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії тощо. У всіх країнах позначення (R), «R» або запис «Reg.», «Registered Trademark», «Marque depose», «Marks Registrada» означає — «зареєстрована торговельна марка». У деяких країнах позначення «ТМ» чи ТМ у колі, або запис «Trademark» може означати факт подання заявки на реєстрацію торговельної марки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лист Державної митної служби України від 06.12.2010, N 11/3-10.18/15466-ЕП https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v5466342-10
  2. ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3689-12
  3. Предупредительная маркировка торговой марки http://patentservice.com.ua/predupreditelnaya_markirovka.htm