Портал:Сексуальність/Основні поняття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Стать — біологічно, часто генетично, зумовлений поділ біологічних організмів на самців та самиць (для людей — на чоловіків та жінок).
  • Гендерна ідентичність — усвідомлення особистістю себе як представника чи представниці статі, гендеру, відчуття свого жіночого, чоловічого або андрогінного тіла, усвідомлення своєї приналежності до чоловічої, жіночої або якоїсь іншої статі у соціальному контексті. Гендерна ідентичність не є автоматичною надбудовою над біологічною статтю, вона поетапно формується в особистості у ході виховання та соціалізації.
  • Сексуальна орієнтація — один з компонентів людської сексуальності, який визначається як постійний емоційний, романтичний, сексуальний чи еротичний (чуттєвий) потяг індивіда до інших індивідів певної статі. Термін одним із перших використав Карл Ульріхс, який вважав її вродженим чинником.
  • Еротизм — (від грецького ἔρως, eros - «бажання») - це якість, що викликає сексуальні почуття, а також філософське споглядання щодо естетики сексуального бажання, чуттєвості та романтичної любові. Розповсюджена в будь-якій формі художнього твору, включаючи живопис, скульптуру, фотографію, драму, кіно, музику чи літературу. Цей термін може також стосуватися стану сексуального збудження або його передчуття - у вигляды сексуального імпульсу, бажання або напрямку думок.
  • Задоволення — позитивно забарвлена емоція, що супроводжує вдоволення однієї або кількох потреб. Антонімом задоволення є страждання й біль. Поняття задоволення в філософії Епікура ототожнене зі щастям. Надалі така позиція отримала найменування гедонізм. Стоїки, навпаки, вважали задоволення пристрастю, що викликає залежність і звичку. Зараз під задоволенням мають на увазі контрольовані певною ділянкою головного мозку тактильні відчуття, що створюють позитивний емоційний фон.
  • Близькість — зустрічається у фізичних проявах, як вчинок або реакція, наприклад, вираження почуттів (включаючи тісну дружбу, платонічну любов, романтичне кохання чи сексуальне потяг) між людьми. Приклади фізичної близькості включають перебування в особистому просторі когось, тримання за руки, обійми, поцілунки, пестощі та сексуальні дії. А також у емоційному вигляді, як прояв близькості до іншого, що дозволяє ділитися почуттями, супроводжуючись очікуваннями розуміння, підтвердження та демонстрації турботи.
  • Розмноження — біологічний процес, за допомогою якого утворюються нові організми, відтворення собі подібних. Розмноження — фундаментальна особливість всіх відомих життєвих форм, кожен індивідуальний організм існує в результаті розмноження.