Початок (суцвіття)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Початок (лат. spadix) — це тип суцвіття (різновид колоса) з невеликими квітками, розташованими на м'ясистому стеблі. Трапляється в деяких однодольних рослин. Початки типові для родин кліщинцевих (Araceae), рогозових (Typhaceae) та пальмових Arecaceae (у пальм складний початок). Початок зазвичай оточений листоподібним вигнутим приквітком, відомим як обгортка початка[1]. У цього типу суцвіть квітконос товстий, довгий і м'ясистий, має дрібні сидячі одностатеві квітки, вкриті одним або кількома великими зеленими чи різнокольоровими приквітками (обгортками), що оточують або частково охоплюють початок знизу[2]. У деяких родів ароїдних (Aroideae) на колосі може бути більш як 2000 квіток.

Однодомні ароїдні мають одностатеві чоловічі та жіночі квітки на одній особині, і верхівка зазвичай організована жіночими квітками внизу та чоловічими квітками зверху. Як правило, рильця більше не сприйнятливі, коли виділяється пилок, що перешкоджає самозаплідненню. Однак існують і дводомні види.

У складному початку вісь розгалужена. Зазвичай все суцвіття вкрите жорстким човноподібним ковпаком, наприклад у кокоса. У пальм колос часто здерев'янілий, але також несе одностатеві квіти, розташовані шарами. Обгортка часто шкіряста й дерев'яниста.

Етимологія: іменник spadix утворений від spadīce- — «пальмова гілка», яке, своєю чергою, походить від давньогрецького spádix, «гілка дерева»[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. spadix. CollinsDictionary.com. Collins English Dictionary — Complete & Unabridged 11th Edition. Retrieved October 18, 2012.
  2. Espata - Universidade de Coimbra - Herbário da Universidade de Coimbra - Glossário Botânico. www.uc.pt. 2022.
  3. Spadix - A Grammatical Dictionary of Botanical Latin. www.mobot.org. 2022.