Почаївський листок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поча́ївський листок — духовно-просвітницьке та інформаційне друковане видання Свято-Успенської Почаївської лаври у формі одного листка (в окремих випадках у формі брошюри, що складається з багатьох почаївських листків). Видається українською та російською мовою та безкоштовно розповсюджується серед вірян Почаївською лаврою у духовно-просвітницьких цілях.

Історія[ред. | ред. код]

Був заснований 1887 року за благословінням священноархімандрита Почаївської лаври Палладія (Ганкевича), архієпископа Волинського та Житомирського (18851889 роки) у формі щонедільного журналу. Він видавався за монатирські кошти і призначався для релігійно-морального повчання простому народу. У ньому були матеріали релігійно-церковного характеру[1].

Перед Першою світовою війною деякі монахи лаври стали членами «Союзу російського народу», тому у «Почаївському листку» в даний час стало міститься багато матеріалів у дусі даної політичної організації. З тим, священноархімандрит лаври архієпископ Волинський і Житомирський Антоній (Храповицький) не підтримував дані тенденції[2].

При радянській владі, яка конфіскувала у лаври друкарню, Почаївський листок не видавався. Тому його видавництво відновилося у 1990-і роки.

Зміст[ред. | ред. код]

Теми Почаївських листків в основному релігійно-духовної спрямованості і є дуже різноманітними. Наприклад: роз'яснення загальних духовних питань («Абетка для тих, хто починає духовне життя», «Як провести день по-божому?», «Чи існує часткова благодать?», «Сповідь із коментарями», «Про сьому заповідь» та інші), церковне просвітництво («Натільный хрест и хрестне знамення», «Свята Православна Церква попереджує», «Як готуватися до Святого Причастя», «Чому ми почитаємо святі ікони», «Звідки взялися нецерковні свята» та інші), гострі теми життя і здоров'я людини («Узаконене вбивство», «Самогубство - пряма дорога в пекло», «Про гріх куріння», «Десять гірких грон п'янства», «Наркоманія» та інші), дається оцінка сучасним викликам людсту («Небезпека мультфільмів», «Зарплата по електронним карткам - крок у прірву електронного концтабору!», «Гаррі Поттер очима православних», «Ідентифікаційний номер не обов'язковий!», «Телевізор - духовний вбивця» та інші), національно-патріотичні проблеми («Земляки-інакодумці, схаменіться!», «Слово-відповідь нашим землякам - "щирим патріотам!"», «Наклепи чи патріотізм? З'ясуймо!!!», «Яку віру прийняв св.Володимир Великий»), відношення до інших релігійних конфесій («Чому світове Правосла'я не визнає київського патріархату?», «Євангельські християни. Баптисти», «Святі отці про єресь латинства(про католицтво)», «Священне Письмо заперечує секту "свідків Ієгови". Так чиї ж вони свідки?», «Обережно, секта! Адвентисти сьомого дня або суботники» та інше), апостасійні та апокаліптичні проблеми («Преподобний Лаврентій Чернігівський про останні часи (1868-1950)», «Про печать антихриста», «Но избави нас от лукавого!», «Богомудрі старці про останні часи», «Священноначаліє Руської Православної Церкви про останні часи» та інші). Також у листках друкувалися повчання і житія святих.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]