Праліне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Праліне
Походження  Франція
Необхідні компоненти ліщинні горіхи і карамель

Праліне (фр. praliné) - густа жирна маса з перетертих смажених горіхів і цукру[1], з можливими додатковими компонентами (кондитерським жиром[2], какао-олією, ваніліном[2]), з масовою часткою горіхового жиру не менше 10 %. Праліне в основному використовують для начинки цукерок та шоколаду.

За переказами, в 1671 році кухар графа дю Плессі-Пралена, французького посланця в Іспанських Нідерландах, вперше створив солодкий десерт, який пізніше назвали праліне. Фірмовий десерт містив тертий мигдаль з іншими горіхами, перемішаний із зацукрованим медом і грудочками шоколаду, потім начинка обливалася паленим цукром (подібно до карамелі) і подавалася до столу.

Технологія виготовлення[ред. | ред. код]

Горіхи або насіння обсмажують, додають цукор і інтенсивно перемішуючи, нагрівають до розплавлення цукру. Отриману масу виливають на змащений маслом стіл або деко і чекають на її охолодження і затвердіння, після чого дроблять у ступці або на спеціальній машині меланжері. Потім розтирають на вальцювальнику, за допомогою м'ясорубки або іншим способом.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Приготовление мучных кондитерских изделий, 1965.
  2. а б Укладач Н.С.Павлова. (2000). Збірник основних рецептур цукристих кондитерських виробів (рос.) . СПб.: ГИОРД. с. С.33. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "pavl", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "gost", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Література[ред. | ред. код]

  • Бутейкис Н. Г., Кенгис Р. П. Пралине // Приготовление мучных кондитерских изделий. — М.: Экономика, 1965. — С. 79—80. — 252 с. — 45 000 экз.
  • Похлёбкин В. В. Пралине и пралиновать // Кулинарный словарь. — М.: Издательство «Э», 2015. — С. 299. — 456 с. — 4000 экз. — ISBN 978-5-699-75127-3.