Прапор Борнгольма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Борнгольма
Дата створення / заснування 1970
Зображення
Юрисдикція Борнгольм
Жанр Скандинавський хрест
Колір червоний і зелений
Зображує поле і Скандинавський хрест[d]
CMNS: Прапор Борнгольма у Вікісховищі

Прапор Борнгольма — неофіційний прапор данського острова Борнгольм. Він був розроблений у середині 1970-х років за проєктом місцевого художника Бента Кааса, і певною мірою використовується.[1][2] Це прапор Данії із зеленим північним хрестом у центрі.[3] Кажуть, що зелений колір символізує природну зелень острова.[4] Інший варіант нагадує прапор Норвегії, за винятком зеленого внутрішнього хреста.

Прапор не має історичного підґрунтя. Він в основному використовується в туристичному контексті для різних продуктів (які зазвичай не виробляються на Борнгольмі), військовими частинами під час навчань у Данії та в закордонних місіях, а також переважно німецькими моряками, які відвідують Борнгольм. Попри свою цінність, прапор офіційно не визнаний. Попри те, що це неофіційний прапор, багато людей його все одно вивішують — наприклад, на автомобілях.

Однак регіональний муніципалітет Борнгольм, колишнє графство Борнгольм, а також нині неіснуючий Данський полк. Bornholms Værn мав герб, заснований на зображенні морського змія, який часто називають грифоном.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Tag til Bornholm og skift konen ud. Bornholmeren. 26 червня 1972. Процитовано 23 July 2019.
  2. Harteg, Peter Andreas (17 жовтня 2006). DET BORNHOLMSKE FLAGS OPHAV. Bornholms Tidende. Процитовано 23 July 2019.
  3. Kirkegaard, Bjarne H. (1 червня 2005). "Det er nu lovligt at flage med bornholmske flag". Bornholms Tidende. Процитовано 23 July 2019.
  4. Ludvigsen, Jacob (19 серпня 1981). Rødt/grønt eller rødt/hvidt/grønt. Østbornholm. Процитовано 23 July 2019.