Прем'єр-ліга (Гонконг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прем'єр-ліга
Засновано 2014
Регіон Гонконг Гонконг
Кількість команд 11
Рівень в ієрархії 1
Пониження в класі Перший дивізіон
Внутрішній кубок Кубок Гонконгу
Міжнародні турніри Ліга чемпіонів АФК, Кубок АФК
Поточний чемпіон «Кітчі»
Найбільше перемог «Кітчі» (6)
Сайт hkfa.com
Чемпіонат Гонконгу з футболу 2023–24

Прем'єр-ліга Гонконгу (кит. 香港超級聯賽) — найвищий футбольний турнір Гонконгу, заснований 2014 року. Проводиться під егідою Футбольної асоціації Гонконгу.

Історія[ред. | ред. код]

7 лютого 2013 року Гонконгська футбольна асоціація заявила, що нова Прем'єр-ліга розпочнеться восени 2014 року, тому було запропоновано, щоб сезон 201/14 років стане перехідним[1]. В результаті Перший дивізіон чемпіонату Гонконгу 2013/14 став останнім сезоном Першого дивізіону, який мав статус найвищого дивізіону в системі ліг Гонконгу.

Клуби, які вже перебували у вищому дивізіоні, спочатку негативно відреагували на очікувані підвищені експлуатаційні витрати, пов'язані з участю в професійній лізі, зокрема, деякі клуби відчували, що старий Перший дивізіон мало чим відрізняється від нової Прем'єр-ліги[2]. П'ять клубів — «Сітізен», «Саутерн Дістрікт», «Сань Хей», «Хеппі Веллі» і «Туен Мун СА», урешті-решт вирішили вступити до нової ліги, що викликало побоювання щодо старту нового турніру, оскільки мінімум 8 команд має бути у змаганні[3]. Врешті-решт, через державне фінансування та державну підтримку, дві команди Другого дивізіону Гонконгу змогли задовольнити нові ліцензійні вимоги ліги і були підвищені, створивши загалом 9 команд на перший сезон[4]. В ньому перемогу святкував клуб «Кітчі». Спочатку було запропоновано, що клуби не будуть вилітати протягом перших декількох сезонів, і що команди будуть продовжувати виходити до Прем'єр-ліги, поки не буде 12 клубів у дивізіоні[5].

У наступному сезоні «Істерн» зайняв перше місце, вигравши свій перший чемпіонат Гонконгу за 20 років. Вони також увійшли у історію, оскільки вони стали першою командою у світі, що виграла головний чоловічий титул під час тренування жіночого тренера Чжань Юаньдін.

У сезоні 2016/17 ліга розширилася до 11 команд, а переможцем знову став клуб «Кітчі», проте з сезону 2017/18 років ліга перейшла до десяти команд після того, як найуспішніший та провідний клуб Гонконгу «Саут Чайна» змушений був понизитись до Першого дивізіону, оскільки їм не вдалося знайти відповідні фінансові засоби, щоб тримати клуб у Прем'єр-лізі[6].

Призери[ред. | ред. код]

Для перегляду списку усіх чемпіонів Гонконгу див. статтю Список чемпіонів Гонконгу з футболу.

Сезон Чемпіон Віце-чемпіон Третє місце Найкращий бомбардир Голів
2014–15 «Кітчі» (7) «Істерн» «Сан Пегасус» Бразилія Джоване («Істерн») 17
2015–16 «Істерн» (5) «Кітчі» «Саут Чайна» Чорногорія Адмир Адрович («Гонконг Пегасус»)
Бразилія Джоване («Істерн»)
10
2016–17 «Кітчі» (8) «Істерн» «Саутерн Дістрікт» Гонконг Сандро («Кітчі») 21

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hong Kong soccer body seeks HK$20m in sponsorship for new Premier League. South China Morning Post. 7 лютого 2013.
  2. Chan, Kin-Wa. New Hong Kong Premier League no different to First Division: Peter Leung. South China Morning Post. Процитовано 18 березня 2016.
  3. Chan, Kin-Wa. Premier League's viability in doubt as HKFA deadline looms. South China Morning Post. Процитовано 18 березня 2016.
  4. Cash-Strapped District Clubs Thrown 'Lifeline' To Take Part In Hong Kong Premier League. Sports Business Daily. Архів оригіналу за 11 січня 2018. Процитовано 18 березня 2016.
  5. 改革港足長遠擬增博彩 鳳凰計劃拍板 in Chinese, from Apple Daily
  6. Chan, Kin-wa. Darkest day for Hong Kong football as ‘Shaolin Temple’ South China withdraw from Premier League. South China Morning Post.

Посилання[ред. | ред. код]