Чемпіонат Монголії з футболу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна Прем'єр-ліга
Засновано 1955; 69 років тому (1955)
Країна Саудівська Аравія Саудівська Аравія
Конфедерація АФК
Кількість команд 10
Рівень в ієрархії 7
Вибуття в Перший дивізіон
Національні кубки Кубок Монголії
Суперкубок Монголії
Міжнародні кубки Кубок АФК
Чинний чемпіон «Улан-Батор Сіті» (1)
(2018–19)
Найбільше перемог Ерчім (12)
ТВ-мовники MNB, NTV

Національна Прем'єр-ліга Монголії (монг. Монголын Үндэсний Премьер Лиг) — чемпіонат футбольних клубів Монголії, що проводиться з 1955 року.

Історія[ред. | ред. код]

Вже в 1946 році в рамках першої монгольської Спартакіади до 25-річчя народної революції було вперше проведено змагання з футболу і це було головним футбольним змаганням країни до середини п'ятдесятих років, хоча тривав він значно довше, як мінімум до 1960-х років[1].

У 1955 році був організований не тільки перший в історії національний чемпіонат, але й перший в історії чемпіонат Улан-Батора та інших регіонів країни. В результаті чемпіони регіональних змагань, а також відомчі команди (військові, поліція тощо) розігрували у плей-оф статус чемпіона Монголії. При цьому більшість інформації з 1950-х до 2000-х років, наприклад, результати та місця команд невідомі, здебільшого відомі лише переможці (інколи ще другі та треті місця).

Лише 1996 року вперше була створена єдина напівпрофесіональна футбольна ліга. У 2006 році чемпіонат з футболу проходив не як звичайний турнір, а в два етапи з чотирма групами. Причиною стала реконструкція єдиного тоді футбольного стадіону в Монголії. Тому чемпіонат 2006 року не вважається офіційним розіграшем.

Список чемпіонів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]