Прилуки (GPS/GNSS-станція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Встановлення антени GPS/GNSS-станції «Прилуки» PRYL

GPS/GNSS-станція «Прилуки» PRYL — перманентна (постійна) станція системи позиціонування GPS, що розміщена у місті Прилуки на вулиці Київська, 220. Встановлена 13 листопада 2007 року спільно Головною астрономічною обсерваторією Національної академії наук України (ГАО НАНУ) та Чернігівським державним інститутом економіки і управління (ЧДІЕУ). Одна з 12 станцій Української мережі постійно діючих GPS-станцій. Дозволяє працювати одразу з двома системами позиціонування - GPS[1] та ГЛОНАСС.[2]

Історія створення[ред. | ред. код]

На час встановлення була другою (після чернігівської CNIV) у Чернігівській області. Розташування станції дало змогу утворити майже рівносторонній трикутник (довжини сторін 120—140 км) між пунктами Київ (GLSV) — Чернігів (CNIV), що вже існують у Європейській мережі супутникової системи глобальної навігації. Така конфігурація забезпечує оптимальні умови для інтерполяції систематичних похибок спостережень в зоні дії мережі (коло, що покриває трикутник, утворений станціями) згідно з теорією реалізації технології VRS [3]. В зоні покриття мережі користувачі одержують можливість досягнення сантиметрового рівня точності при використанні мінімального комплекту (одного приймача) супутникового геодезичного GPS-обладнання.

З метою визначення місця встановлення станції було досліджено різні висотні споруди у Прилуках — Прилуцький агротехнічний коледж, Прилуцький професійний ліцей, Прилуцьке районне управління земельних ресурсів. Обрано споруду Прилуцької районної державної адміністрації[4]. В процесі виконання рекогностувальних робіт 4-х поверхової споруди було досліджено конструкцію даху, бетонних плит перекриття та технічного поверху, технічну можливість встановлення опори антени GPS/GNSS-приймача над приміщенням, де буде розташований програмно-апаратний комплекс, визначена видимість горизонту ±5°. З урахуванням таких вимог була запроектована опора антени з примусовим центруванням. Стабільність планово-висотного положення антени забезпечується невеликими розмірами опори (1 м) та надійним її кріпленням (4 анкерні болти) крізь бетонну плиту перекриття даху. У верхній частині опора захищена гофрованою трубою та скріплена хомутами для запобігання проникнення вологи усередину опори. Для забезпечення антикорозійних процесів спеціально виготовлений становий гвинт з латуні. Вирішено під'єднання автономного кабелю мережі Інтернет, забезпечено автономне живлення 220 В [5].

Для розгортання станції в місті Прилуки (в рамках фінансування проекту НАН України) придбано двочастотний приймач NovAtel DLV3 GPS/GLONASS (L1&L2/L2C/L5) та антену NOV702GG з можливостями прямого підключення до мережі Інтернет. Встановлення антени на опорі та програмно-апаратного комплексу у приміщенні четвертого поверху, а також офіційне розгортання та впровадження в експлуатацію перманентної GPS/GNSS-станції «Прилуки» відбулося 13 листопада 2007 року. На наступний день проводилися пробні вимірювання на роверній станції, яку встановлювали приблизно усередині трикутника Київ—Чернігів—Прилуки.

GPS-станція PRYL в 2007 році була включена до Української перманентної GPS-мережі.

Восени 2008 року антена станції була перенесена вище для усунення можливих перешкод зв'язку[6].

Технічні параметри[ред. | ред. код]

GPS/GNSS-станція «Прилуки». Координати[7]:

  • Система: ITRF2000
  • Широта, град.: 50,592142
  • Довгота, град.: 32,400416
  • Висота, м: 170,766409

Міжнародні ідентифікаційні позначення:

  • Мережа: українська, постійно діючих GPS-станцій
  • Назва станції: Прилуки
  • 4-літерний код: PRYL
  • Тектонічна плита: Євразійська
  • IERS DOMES номер: 15502M002
  • Місцеположення: Прилуки

Регулярні спостереження GPS-супутників розпочато 13 листопада 2007 року. Режим роботи станції: інтервал реєстрації сигналів від GPS-супутників — 1 с. Управління станцією здійснюється за допомогою програми ggps в автоматичному режимі. Дані спостережень пересилаються у внутрішньому бінарному форматі до Операційного центру даних Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України (ГАО НАНУ), де вони перетворюються у формат Compact RINEX.

Інтернет-комунікацію станції PRYL забезпечує Інтернет сервіс провайдер «ТІМ». Станція працює у штатному режимі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Official U.S. Government information about the Global Positioning System (GPS) and related topics. Архів оригіналу за 24 лютого 2011. Процитовано 5 січня 2012.
  2. Информационно-аналитический центр Федерального космического агентства России. Архів оригіналу за 27 листопада 2004. Процитовано 5 січня 2012.
  3. Науково-технічні (інноваційні) проекти НАН України[недоступне посилання з липня 2019] — Інформаційно-вимірювальна GNSS-система та мережна VRS-технологія забезпечення геодезичних і кадастрових зйомок у Закарпатті та Чернігівщині.
  4. Угода про науково-технічну співпрацю між ГАО НАН України та Прилуцькою районною державною адміністрацією.
  5. Чернігівський державний інститут економіки і управління[недоступне посилання з липня 2019].
  6. Науково-технічні (інноваційні) проекти НАН України [Архівовано 2 червня 2018 у Wayback Machine.] — Інформаційно-вимірювальна GNSS та мережа VRS-технологія забезпечення геодезичних і кадастрових зйомок у Києві та Київській області.
  7. Карти Google — Будинок, на якому розміщена GPS-станція PRYL