Пуш'ямітра Шунґа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пуш'ямітра Шунґа
Народився невідомо
Помер 151 до н. е.
Паталіпутра
Країна Династія Шунга
Імперія Маур'їв
Діяльність суверен
Титул магараджа
Посада Sunga emperord
Термін 187—151 роки до н.е.
Попередник Бріхадратха
Наступник Аґнімітра
Конфесія Devimala falls
У шлюбі з Девамала, Devamalaya (from Devimala)
Діти Агнімітра

Пуш'ямітра (*д/н —151 до н. е.) — засновник та перший магараджа династії Шунґа, який керував Маґадгою у 187–151 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з варни брахманів. Про його родину мало відомо. Народився в Удджайні (сучасна Малва). Був міністром за володаря Брігадратхи Маур'я. Скориставшись послаблення центральної влади у 187 році до н. е. здійснив державний заколот, захопивши владу. Тоді ж провів урочистий старовинний обряд ашвамедга (жертвоприношення коня), як символ отримання вищої влади.

Утім влада Шунги обмежилася долиною річки Ганг: простягалася від Паталіпутри до р. Нарбади. Деякий час контролював Джаландагар і Сакалу (сучасний Сіялкот) Утім не зміг запобігти утворенню незалежної держави у Відарбасі (сучасний Берар). Лише наприкінці правління Пуш'ямітра змусив володарів Відарбасі визнати свою верховну владу.

Наприкінці 170-х років до н. е. вів війну з Харавелою, правителем Калінґи. Під час боротьби ворог зумів розбити війська Шунґи. Цим скористався Менандр I, володар Індо-грецького царства, який напочатку 150-х років до н.е. завдав поразки індійцям й захопив Паталіпутру. Проте Пуш'ямітра зумів змусити грецька війська відступити. Тривала війна завершилася укладанням мирної угоди. Після цього Шунґа вдруге здійснив обряд ашвамедга на знак своїх звитяг.

У релігійному плані Пуш'ямітра сповідував ортодоксальний брахманізм, з перших років правління переслідував буддистів. Ця політика ще більше посилилася з огляду на підтримку буддизму індо-грецькими царями. У послідовниках цієї релігії Шунґа вбачав своєрідну п'яту колону проти своєї влади. Помер у 151 році до н. е., заповівши владу старшому сину Аґнімітрі.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Does Newly Excavated Buddhist Temple Provide A Missing Link? (англ.).

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Strong, The Legend of King Asoka, A Study and Translation of the Asokavadana, Princeton Library of Asian translations (1983) ISBN 0-691-01459-0
  • Hermann Kulke, Dietmar Rothermund: Geschichte Indiens: Von der Induskultur bis heute. 2. aktualisierte Auflage der Sonderausgabe. C. H. Beck, München 2010, S. 91f.