Під укіс (Чорне дзеркало)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Чорне дзеркало»
«Під укіс»
кадр з епізоду
кадр з епізоду
кадр з епізоду
Сезон № 3
Серія № 1
Перший показ 21 жовтня 2016
Сценарій Майкл Шур
Рашида Джонс
Режисер(и) Джо Райт
Тривалість 63 хвилини
Запрошені зірки
Брайс Даллас Говард - Лейсі
Еліс Ів - Наомі
Черрі Джонс - С'юзан
Джеймс Нортон - Раян
Хронологія
Попередня Наступна
Біле Різдво Бета-тест

«Під укіс» — перший епізод третього сезону телесеріалу Чорне дзеркало. Головні ролі у цьому епізоді виконали Брайс Даллас Говард, Еліс Ів, Черрі Джонс та Джеймс Нортон. Сценарій до серії написали Майкл Шур та Рашида Джонс, ґрунтуючись на оповіданні творця серіалу Чарлі Брукера. Прем'єра епізоду відбулась 21 жовтня 2016 на каналі Netflix[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Лейсі Паунд (Брайс Даллас Говард) живе у світі, де люди можуть ставити одне одному оцінки від 1 до 5 у реальному житті. Лейсі, одержима хорошими оцінками, починає епізод із рейтингом приблизно 4,2. Вона живе зі своїм братом Раяном (Джеймс Нортон), який має нижчий рейтинг і не турбується з цього приводу. Термін оренди житла закінчується, і Лейсі намагається переїхати до престижного комплексу «Бухта пеліканів», хоча її брат проти цього. Щоб мати можливість оселитися у цьому комплексі, Лейсі повинна або платити велику оренду, або отримати знижку, досягнувши рейтингу 4,5 або вище.

Наомі (Еліс Ів) — подруга дитинства Лейсі — просить її стати дружкою на її весіллі. Наомі має рейтинг 4,8, дружить із людьми «вищого класу» та живе на приватному острові. Лейсі сподівається, що, коли вона виголосить промову дружки, гості весілля добре її оцінять і вона набере необхідний рейтинг 4,5. Вона їде до аеропорту, але її рейс скасовано. Через суперечку з Раяном та декілька випадкових конфліктів із незнайомцями, її рейтинг опускається нижче 4,2, тож їй не дозволяють придбати квиток на інший літак. Лейсі влаштовує істерику в аеропорту, і охорона призначає її 24-годинне покарання, яке тимчасово знижує її рейтинг до 3,1, а всі негативні оцінки подвоюють силу.

Низький рейтинг Лейсі призводить до того, що єдиним виходом для неї залишається оренда старої машини та 9-годинна дорога на весілля Наомі. Коли орендований електромобіль розряджається, їй не вдається зарядити його, бо він настільки старий, що на нього вже немає адаптерів. Лейсі намагається доїхати автостопом, але люди проїжджають повз, бачачи її низький рейтинг. Зрештою її підбирає далекобійниця Сьюзен (Черрі Джонс), яка зізнається, що раніше так само була одержима рейтингами, допоки її чоловік не помер від раку, тому що йому не надали лікування через те, що він мав рейтинг 4,3, а не 4,4.

Наомі телефонує Лейсі і каже, що не хоче більше бачити її на весіллі, оскільки рейтинг Лейсі спустився до 2,6. Розлючена, Лейсі вирішує за будь-яку ціну потрапити на весілля та незаконно вторгається на острів і несподівано з'являється на весільному бенкеті. Лейсі квапливо виголошує свою промову і починає погрожувати ножем чоловіку Наомі Полу (Алан Рітчсон). Лейсі заарештовують, із неї видаляють застосунок для рейтингів та садять до в'язниці. У камері вона починає сварку з іншим ув'язненим, але їхня взаємна злість перетворюється у взаємне щире задоволення, бо вони нарешті розуміють нікчемність і суб'єктивність цих рейтингів, які потребують від людини лицемірства і брехні в обмін на уявні бали і реальні бонуси, позбавляючи недостатньо конформних особистостей права на власну індивідуальність, а деколи на головне — життя.

Виробництво[ред. | ред. код]

Епізод заснований на ідеї творця серіалу Чарлі Брукера, який написав синопсис на три сторінки. Цей синопсис Щур та Джонс перетворили на «комедійний, загадковий» сценарій[2].

Критика[ред. | ред. код]

Епізод отримав схвальні відгуки критиків. Бенжамін Лі із The Guardian зауважив, що епізод «зумів створити достовірний та естетично виразний міні-всесвіт, який не потребує додаткового опису»[3]. Метт Фаулер з IGN зазначив, що епізод «водночас розважає та знуджує, хоча це не так і погано, враховуючи, що наступні два епізоди набагато ґрунтовніші та похмуріші»[4].

За свою роль у цьому епізоді, Брайс Даллас Говард була номінована на Премію Гільдії кіноакторів США у номінації «найкраща акторка міні-серіалу або телефільму».

Нові технологій епізоду в реальному житті[ред. | ред. код]

В епізоді присутні нові технології та явища, які асоціюються з такими явищами сучасного життя як:

Див. також[ред. | ред. код]

  • «Розробка додатків та приправи» — епізод ситкому Спільнота, який має подібну концепцію, хоча й подає її у більш комедійній манері.
  • «Надзвичайно сумна справжня історія кохання» — роман-антиутопія 2010 року Ґері Штейнґарта, дія якого відбувається у світі, у якому соціальні медіа домінують.
  • Uber — додаток для пошуку таксі. Після поїздки пасажир може поставити водію оцінку від 1 до 5.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Black Mirror Season 3 Will Premiere Sooner Than We'd Thought. The Verge (англ.). 27 липня 2016.
  2. Black Mirror postmortem: Showrunner talks season 3 twists. Entertainment Weekly (англ.). 21 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  3. Black Mirror review – Charlie Brooker's splashy new series is still a sinister marvel (англ.). The Guardian. 16 вересня 2016. Процитовано 19 вересня 2016.
  4. Fowler, Matt (19 жовтня 2016). BLACK MIRROR: SEASON 3 REVIEW. IGN (англ.). Процитовано 20 жовтня 2016.
  5. Серіал “Чорне дзеркало” в реалі. Ти готовий на все за лайк? ⋆ FutureNow. FutureNow (укр.). 13 травня 2019. Процитовано 13 травня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]