Разія Султан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Разія Султан
Монети Разії
Псевдо Джалаат-уд-дін
Народилася 1205(1205)
Бадаюн, Делійський султанат
Померла 13 жовтня 1240(1240-10-13)
Kaithald, Делійський султанат
·страта
Поховання Tomb of Razia Begumd
Діяльність правителька
Титул султан
Посада Султан Деліd[1]
Термін 1236—1240
Попередник Рукн ад-дін Фіруз-шах
Наступник Муіз-уд-дін Бахрам
Конфесія іслам
Рід Гулямів
Батько Ілтутмиш
Мати Шах-Тархан
Брати, сестри Муіз-уд-дін Бахрам і Nasiruddin Mahmudd
У шлюбі з Malik Altuniad

Разія Султан (гінді रज़िया सुल्ताना, 1205 — 13 жовтня 1240) — 5-й правитель Делійського султанату у 12361240 роках. Її ім'я Разія перекладається як «Улюблениця».

Життєпис[ред. | ред. код]

Боротьба за владу[ред. | ред. код]

Була донькою султана Ілтутмиша. Здобула гарну освіту. Замолоду виявила здібності до керування, розважливість. Завдяки цьому Ілтутмиш після смерті свого старшого сина насир-уд-діна вирішив призначити Разію спадкоємицею трону. Це було оформлено відповідним фірманом незадовго до смерті Ултутмиша у 1236 році.

Втім, тюркська знать відмовилася визнавати волю померлого султана й поставила на трон іншого сина Ілтутмиша — Фіруза. За останнього почалися численні повстання у провінціях. Разія вирішила цим скористатися, щоб здобути владу. При цьому їй довелося також боротися з матір'ю Шах-туркан. Зрештою заколот Разії вдався — вона оволоділа Делі, а брата було вбито. Проте це багатьох не влаштовувало: численні загони тюрків взяли в облогу Делі. Втім, завдяки дипломатичним здібностям Разії вдалося розділити ворогів, частину перетягнути на свій бік, а інших стратити або розбити у битвах.

Володарювання[ред. | ред. код]

У 1236 році її війська ще раз підкорили Бенгалію. Після цього її владі не чинили опір до 1240 року. Для зміцнення свого становища Разія призначила на посаду еміра емірів Джамал-ад-діна Якута, ефіопського раба й свого коханця.

Зрештою намісники Пенджабу повстали проти правління жінки, незважаючи на те, що правління Разії відрізнялося економічною та політичною стабільністю, відсутністю великих податків та здирництва. У 1229 році повстав малік (правитель) Лахору Іза ад-дін Кабір-хан Айяз. Втім, Разії вдалося швидко придушити його бунт. Але Айяза не було страчено — він отримав в управління місто Мултан. У 1240 році повстав малік Бхатінди Іхтіар-уд-дін Альтунія. Разія виступила проти нього, але по-зрадницьки була схоплена, а її коханця Джамал-ад-діна стратили.

Загибель[ред. | ред. код]

Разію позбавили трону й запроторили до фортеці Табархінд. Новим султан поставили Бахрама, брата Разії. Втім, через деякий часів малік Альтунія погиркався зі своїми союзниками, звільнив Разію, одружився з нею й рушив на Делі. Проте Альтунія та Разія зазнали поразки. Разія відступила до Табархінда, де зібрала нову армію. Вирішальна битва відбулася при Кайтхалі, де Разія зазнала нищівної поразки, потрапила в полон і була страчена (за однією версією), а за другою — втекла й була вбита індусами-джатами.

Творчість[ред. | ред. код]

Складала вірші під псевдонимами Ширін Діхлаві та Ширін Гурі. Вважається талановитою поетесою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jamila Brijbhushan, Sultan Raziya, Her Life and Times: A Reappraisal, South Asia Books (1990) ISBN 81-85425-09-4
  1. Haeri S. The Unforgettable Queens of Islam: Succession, Authority, Gender — 2020. — С. 106–137. — ISBN 978-1-31-638930-0doi:10.1017/9781316389300