Рельєф Мітри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Рельєф Мітри»
Час створення: II століття
Матеріал: мармур
Зберігається: Відень
Музей: Музей історії мистецтв
CMNS: «Рельєф Мітри» у Вікісховищі

«Рельєф Мітри» (нім. Mithras-Relief) — давньоримський мармуровий рельєф, присв'ячений Мітрі — бог індо-іранського походження, створений у 2-й половині II століття. Зберігається у Колекції грецьких та римських старожитностей у Музеї історії мистецтв, Відень (інвен. номер I 624).

Рельєф походить з околиць Монастеро[1], що поблизу Аквілеї та зображує сцену вбивства бика (тауроктонія), центральну сцену із культу божества сонця й світла Мітри. Рельєф виконаний з білого мармуру.

На рельєфі Мітра впирається коліном у спину вже поваленого бика, він дивиться уверх, очікуючи на знак, щоб убити бика, у той час, як інші сонячні божества намагаються загнати тварину до печери. Повідомлення мав би принести ворон, від зображення якого, лишилися лише пазурі на мантії Мітри. Символічно зображені й інші тварини, що нападають на бика: собака та змія п'ють його кров, а скорпіон намагається своїми клешнями вхопитися за його яєчка. З хвоста бика проростають колосся пшениці. Ця сцена символізує силу божества світла, яке утворює новий космічний порядок, та одночасно, цикл смерті та народження. По боках зображені дві фігури — факельники Каутес і Каутопатес, які символізують зимове та літнє сонцестояння.

Містичний релігіний культ навколо бога Мітри поширився в римській армії в IIV століттях. Поширення мітраїзму в провінціях Римської імперії є заслугою армії, оскільки культ Мітри вперше потрапив разом з солдатами допоміжних загонів східного походження в римську армію. Інформація про цей культ головним чином базується на інтерпретації численних збережених пам'яток. Найбільш характерні для них зображення Мітри, що народжується зі скелі й приносить у жертву бика.

Література[ред. | ред. код]

  • Masterpieces in the Collection of the Greek and Roman Antiquities. A Brief Guide to the Kunsthistorisches Museum Vienna / Edited by Sabine Haag. — Vienna : Kunsthistorisches Museum, 2012. — Т. 4. — 271 p. — ISBN 978-3-99020-007-0. (англ.)
  • Carl Ruck. Mushrooms, Myth and Mithras: The Drug Cult that Civilized Europe. City Lights Publishers, 2011

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Mithras-Relief