Ремінь газорозподільного механізму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Встановлення ременя ГРМ
Ланцюг приводу ГРМ (встановлюється навколо двох круглих кулачкових зірочок)

Ремінь газорозподільного механізму (ГРМ) — використовується у поршневому двигуні для синхронізації обертання колінчастого та розподільного валу (також називають кулачковим ременем), або ланцюг газорозподільного механізму, або набір шестерень. Ця синхронізація гарантує, що клапани двигуна відкриваються і закриваються в правильний час по відношенню до положення поршнів.

Дизайн[ред. | ред. код]

У більшості поршневих двигунів розподільні вали механічно з’єднані з колінчастим валом. Колінчастий вал приводить в дію розподільний вал (через ремінь ГРМ, ланцюг ГРМ або штовхачі), який, у свою чергу, приводить в дію впускний і випускний клапани[1]. Ці клапани дозволяють двигуну вдихати повітря (або повітряно-паливну суміш) і видихати вихлопні гази[2].

Найбільш поширеними пристроями для передачі приводу є зубчасті гумові ремені, металеві ланцюги ГРМ або комплект шестерень. Зуби ременя/ланцюга/шестерні зачіпляються як з колінчастим, так і з розподільним валом(ами), таким чином синхронізуючи їхній рух.

У багатьох старих двигунах з верхнім розташуванням клапанів розподільний вал розташований у блоці поблизу колінчастого вала, тому для приводу розподільного вала часто використовується проста система передач. Двигуни з верхнім розподільним валом переважно використовують зубчасті паси або ланцюги, оскільки вони краще підходять для передачі приводу на великі відстані. Ремені ГРМ були звичайними для серійних автомобілів до 1970-х і 1980-х років, однак з 1990-х років ланцюги ГРМ стали більш поширеними через періодичність заміни, необхідну під час використання зубчастих ременів.

Зубчасті гумові ремені[ред. | ред. код]

Словосполучення «ремінь ГРМ» зазвичай відноситься до гумового зубчастого реміня. Переваги зубчастих ременів зазвичай полягають у нижчій вартості, зменшених втратах на тертя, менше шуму, а ремені традиційно не потребують змащування[3]. Основним недоліком є те, що ремені з часом зношуються, тому ремені рекомендується замінювати через певні проміжки часу[4][5]. Часто рекомендується одночасна заміна водяного насоса двигуна, оскільки водяний насос також піддається зносу і легко доступний під час заміни зубчастого ременя.

Ремені ГРМ зазвичай розташовані перед двигуном і часто за кришкою для захисту від пилу та сміття. Однак деякі двигуни з 2008 року використовують «мокрі зубчасті паси», за допомогою яких ремінь змащується моторним маслом для зменшення тертя[6]. У деяких конструкціях двигуна зубчастий ремінь також може використовуватися для приводу інших компонентів, таких як водяний насос і масляний насос.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Timing belt: problems, tensioner, what happens if it breaks, when to replace. www.samarins.com. Процитовано 14 березня 2022.
  2. Engine Timing System. www.grc.nasa.gov. Процитовано 14 березня 2022.
  3. All About Your Vehicle's Timing Belt. www.carparts.com. Процитовано 14 березня 2022.
  4. Gates - Timing Belt Replacement Guide with illustration of V6 timing belt installation and list of engines and replacement recommendations. Gates Corporation. Архів оригіналу за 16 жовтня 2007. Процитовано 23 жовтня 2010.
  5. It's All in the Timing. Car Care Council. 2008. Архів оригіналу за 30 жовтня 2010. Процитовано 23 жовтня 2010.
  6. Dayton, Thomas (29 травня 2018). Belt-In-Oil Timing Drives: A Sign Of The Times In The Auto Industry. Counterman Magazine (амер.). Процитовано 31 жовтня 2021.