Республіка Калакута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Республіка Калакута — так музикант і політичний активіст Фела Куті назвав комунальний комплекс, в якому мешкала його сім'я, учасники гурту та студія звукозапису. Розташований за адресою 14 Agege Motor Road, Idi-Oro, Mushin, Lagos, Nigeria, він мав безкоштовну медичну клініку та студію звукозапису. [1] Фела оголосив республіку незалежною від держави, якою керувала військова хунта, після повернення зі Сполучених Штатів у 1970 році [2].Комплекс згорів дотла 18 лютого 1977 року після штурму тисячі озброєних солдатів.

"Калакута" була насмішкою над тюремною камерою під назвою "Калькутта", в якій сидів Фела[3]. Назва походить від сумнозвісної чорної діри Калькуттського підземелля в Індії .

Перед нападом на будинок Фели він записав пісню "Zombie" про нігерійський військовий режим. У пісні солдатів називають зомбі за те, що вони сліпо виконують накази.В одному з рядків пісні західноафриканським діалектом англійської мови піджин співається : «Зомбі не ходи, якщо ти не скажеш мені ходити», тобто зомбі піде, якщо йому не накажуть. Фела був розчарований рядовим складом нігерійської армії, який дозволяв корумпованій і багатій верхівці корумпувати і залякувати свої громади, сліпо виконуючи накази для залякування нігерійців.

Пісня була популярною в Нігерії, що засмутило тодішнього главу держави генерала Олусегуна Обасанджо . Військові були незадоволені постійною критикою Фели і говорили, що непристойно мати республіку в республіці. Нігерійські таблоїди публікували моторошні, але неперевірені історії про дівчат, яких заманювали до табору і розбещували члени групи Фели.

Під час атаки збройних сил Нігерії на Республіку Калакута, мати Фели Френсіс Ебігейл Олуфунмілайо Томас була викинули з вікна другого поверху. Вона померла, пробувши в комі близько восьми тижнів.

Фела не зміг реалізувати свій початковий план відзначити першу річницю розгрому Республіки Калакута, одруживши 27 своїх бек-вокалісток під час масової весільної церемонії в офісі свого адвоката, Тунджі Брейтуейта. Через два дні, 20 лютого 1978 року, він таємно одружився з 27 жінками, відомими як "королеви", у неіснуючому готелі "Парисона" на вулиці Ікороду в Лагосі. Фела сказав, що не з усіма жінками мав шлюбні стосунки, як припускали таблоїди, але одружився з ними, оскільки вони не могли знайти роботу після того, як згоріла студія звукозапису. За словами Фели, згідно з традиціями йоруба, коли жінці загрожувала небезпека залишитися без засобів до існування, обов'язком чоловіка в її громаді було одружитися з нею, щоб забезпечити їй захист.

У 2012 році губернатор Лагосу Бабатунде Фашола виступив з ініціативою відбудувати комплекс і перетворити його на музей. Музей Республіки Калакута офіційно відкрився 15 жовтня 2012 року на честь 74-го дня народження Фели. Він містить експозиції одягу, інструментів і творів мистецтва Фели, а також ресторан і готель. [3] [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Terich, Jeff (21 лютого 2020). Fela Kuti's "Coffin For Head of State" is life or death protest music. Treble (амер.). Процитовано 11 вересня 2021.
  2. Alex Hannaford (24 липня 2007). 'He was in a godlike state'. TheGuardian.com. Процитовано 2 квітня 2012.
  3. Kalakuta Republic Museum – Music, Arts and Life of Fela Anikulapo Kuti. TravelWaka. 16 липня 2019. Процитовано 14 січня 2022.
  4. Kalakuta Republic Museum. TripAdvisor. Процитовано 14 січня 2022.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "Veal", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "Barrett_1998", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Література[ред. | ред. код]

  • Роман Піщалов, Андрій Орел та інші. Аутсайдер. Збірка статей про сучасну музику. — Київ: Бихун В.Ю., 2023. — 183 с., іл.