Рибальська компанія Східної Гренландії Nanok

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вид на південний-захід Бухти Дове . Острів посередині праворуч — Nanok Ø, названий на честь компанії.

Рибальська компанія Східної Гренландії Nanok [a] (1929–1990), загалом відома як Nanok, [b] була данською компанією в Гренландії [1], яка в основному займалася полюванням і торгівлею песцями заради їх хутра.

У 1992 році під такою ж назвою була заснована культурна організація з метою поширення знань про північно-східну Гренландію. [2]

Історія

[ред. | ред. код]

Компанія Nanok була заснована в 1929 році Йоганнесом Герхардтом Йенновим (1886–1980) [3] з метою розробки природних ресурсів у віддаленій північно-східній Гренландії. Вона замінила Східно-Гренландську компанію (A/S Østgrønlandsk Kompagni), засновану в 1919 році. Відразу після свого заснування в 1929 році Nanok перейняла данські мисливські станції, які були засновані колишньою компанією. [4] Нанок також побудував кілька додаткових мисливських хатин на безлюдних просторах північно-східної Гренландії та співпрацював з Санним патрулем Сіріус, іншою організацією, що працює в безлюдній місцевості. Хоча спочатку наголос робився на рибальстві, на практиці компанія стала здебільшого активною у полюванні та торгівлі песцями, оскільки в той час існував великий попит на їх цінне хутро.

Допомога та досвід Nanok у цьому районі виявилися дуже корисними для наукових експедицій, які відвідали північно-східну Гренландію в середині 20 століття. [1] Компанія втратила значні доходи в 1952 році, коли припинила свою прибуткову торгівлю хутром. У тому ж році данська держава скасувала свої субсидії [5], після чого компанії, яка зазнала труднощів, стало дедалі важче обслуговувати борги перед кредиторами, і вона практично повністю припинила діяльність. Дженнов залишався директором Nanok з 1929 до 1976 року [1] . Нарешті в 1990 році компанія стала формально неплатоспроможною і була закрита.

Острів Нанок (Nanok Ø), острів на південно-західному кінці затоки Дав біля північних берегів Землі Адольфа С. Йенсена був названий на честь цієї компанії в 1940-х роках на честь її діяльності в цьому районі. [6]

MS Nanok S., данське транспортно-вантажне судно, обладнане для роботи в арктичних умовах, також було названо на честь компанії.[7] Був також корабель Берегової охорони США з назвою USCGC Nanok (WYP-169) — колишній рибальський траулер з Бостону, Массачусетс— служив у Гренландії під час Другої світової війни який, ймовірно, був названий не на честь компанії, а на честь білого ведмедя. [8]

Дивитися також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. а б в Catalogue of place names in northern East Greenland. Geological Survey of Denmark. Архів оригіналу за 13 травня 2020. Процитовано 18 червня 2016.
  2. NANOK | Xsirius. www.xsirius.dk. Процитовано 9 вересня 2021.
  3. Jennov, Johannes Gerhardt
  4. Astrid Duus Mikkelsen: Fangstmændene i Nordøstgrønland 1908-1960, Tidsskriftet Grønland 2001, Nr. 7; p. 259
  5. GEUS - Exploration history of northern East Greenland (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 серпня 2016. Процитовано 29 грудня 2022.
  6. Nanok Ø. Mapcarta. Процитовано 30 червня 2016.
  7. 7 Seas Vessels - Nanok S
  8. Thomas P. Ostrom, The United States Coast Guard in World War II. p. 76

Коментарі

[ред. | ред. код]
  1. дан. Østgrønlandsk Fangstkompagni Nanok A/S (ØFNAS)
  2. Derived from the word nanoq (meaning polar bear in Greenlandic)