Росгартенські ворота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Росгартенські ворота

Росгартенські ворота (нім. Rossgärter Tor) — одні з семи збережених міських воріт Калінінграда. Розташовані на перетині вулиць Черняховського та Олександра Невського, поруч з площею Василевського і музеєм бурштину.

Історія[ред. | ред. код]

Нинішня будівля воріт розташоване на тому місці, де розташовувалися однойменні ворота, що належали до першого вального зміцнення міста (початок XVII століття).

Збереглося до наших днів будинок воріт було побудовано в 18521855 роках за проектом Інженера-гауптману та директора кріпосного будівництва Ірфюгельбрехта і інженер-лейтенанта фон Хайле у Кенігсберзі. Проект фасаду воріт був розроблений таємним верховним будівельним радником Августом Штюлером, керівником Технічної будівельної депутації в Берліні. Автор скульптурних прикрас — Вільгельм Людвіг Штюрмер.

Перший проект воріт був розроблений в 1852 році відомством фортець у Кенігсберзі. Цей проект був значно перероблений таємним радником Штюлером. Штюлера сам опрацював проект фасаду, надавши йому ярковираженний готичні форми.

Після війни ворота були відновлені і стали використовуватися як кафе-ресторан «Сонячний камінь».

Архітектура[ред. | ред. код]

Ворота мають всього один проїзд шириною чотири метри. З обох сторін з боків від проїзду розташовано по три каземату. Таким чином фасад воріт складається з семи прорізів. З боку міста каземати мають вікна, з зовнішньої сторони — амбразури.

Зверху над фасадом воріт розташований ряд зубців, розділений на дві половини піднесеної центральною частиною. З боків центральна частина обрамлена двома високими восьмигранними башточками, які завершуються декоративними машикулями. Між башточками розташована висока арка, предворяется власне в'їзд у ворота. Над аркою розташована спостережна майданчик, огороджений зубцями. Праворуч і ліворуч від арки проходять аркади, що складаються з арок, що спираються на колони.

З боків від головної арки розташовані два медальйона-портрета, що зображують прусських генералів Шарнхорста і Гнейзенау.

У той час як міська сторона воріт відрізняється красивим декоративним оформленням, зовнішня сторона не має декоративних прикрас. Із зовнішнього боку проїзд прикритий блокгаузи, з якого можна вести круговий рушничний і артилерійської вогонь і кордегардіями, з амбразур якої можна було вести фронтальний і фланговий вогонь. Кордегардия мала розсувні ворота. Перед кордегардіями розташовувався рів, через який було перекинуто підйомний міст. B 1972 році поступово реконструювали росгартенські ворота.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Авенир Овсянов. У казематах королівського форту. Калінінград: Янтарний оповідь, 1999. С. 93-95.
  • Балдур Кёстер. Кенігсберг. Сьогоднішній Калінінград. Архітектура німецького часу. Переклад з: (текст). Дані оригінального німецького видання: Baldur Köster , Husum Druck; 2000, ISBN 3-88042-923-5