Рохехтайд Роха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рохехтайд Роха
Помер
·удар блискавки[d]
Країна  Ірландія
Діяльність король
Титул Верховний король Ірландії
Родичі Файлдергдойт
Діти Елім Олфінехта

Рохехтайд Роха (ірл. Rothechtaid Rotha) — верховний король Ірландії (згідно середньовічної ірландської історичної традиції).

Час правління: 794787 до н. е. (згідно «Історії Ірландії» Джеффрі Кітінга) або 10311024 до н. е. згідно хроніки Чотирьох Майстрів. Син Роана (ірл. — Róán), онук Файлбе (ірл. — Failbe), правнук Каса Кетхайнгнеха (ірл. — Cas Cétchaingnech), праправнук Файлдергдойта (ірл. — Faildergdóit). За легендами та історичними переказами, він був королем невеликого васального королівства Гайленга (ірл. Gailenga), що на сході Ірландії. Став верховним королем Ірландії після того як вбив свого попередника — Сірну Саеглаха в битві під Аліндом (згідно з «Історією Ірландії» Джеффрі Кітінга). Але «Книга захоплень Ірландії» стверджує, що попередній верховний король Ірландії Сірна Саеглах помер під час епідемії чуми разом зі своїми супротивниками і конкурентами за трон. Таким чином, згідно з цим джерелом, Рохехтайд Роха прийшов до влади мирно, за волею вождів кланів. Рохехтайд Роха був першим верховним королем Ірландії, що використовував колісницю, запряжену четвіркою коней. Цю колісницю він виготовив для своєї королеви. Правив Ірландією протягом семи років, доки не був вбитий блискавкою в Дунсеверіку (ірл. — Dunseverick), що в нинішньому графстві Антрім. Його наступником став його син Елім Олфінехта (ірл. — Elim Olfínechta).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Macalister Stewart R. A. (ed. & trans.) Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V // Irish Texts Society, 1956. — Р. 245.
  • Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn. 1.26.
  • Annals of the Four Masters. M 4069 — М 4076.
  • Dictionary of the Irish Language (DIL). — Compact Edition, Royal Irish Academy, 1990. — Р. 515.
Попередник:
Сірна Саеглах
Верховний король Ірландії
794 до н. е.787 до н. е.
Наступник:
Елім Олфінехта