Рудравікрама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудравікрама
махараджа Шривіджаї
728 — 775
Попередник: Шрі Індраварман
Наступник: Дхармасету
 

Рудравікрама (Рудраварман) (д/н — 775) — махараджа Шривіджаї близько 724/728775 роках. У китайців відомий був як Лю Тен-вейкун.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син махараджі Шрі Індравармана. Посів трон між 724 і 728 ркоами. Продовжив дружні відносини з імперією Тан та Омеядським халіфатом. У 728 і 742 роках відправляв до танського імператора Сюань-цзуна посланців, що підтверджували дружбу між імперіями. Разом з тим повалення Аббасидами влади Омеядів у 750 році та розгардіяж в халіфаті протягмо декількох років ймовірно призвело до обмеження дипломатичних контактів з ним.

При цьому Шривіджая продовжувала свою північну експансію вздовж Малаккської протоки (в східній та північній Суматрі, півострові Малакка) та південно-східну навколо Зондської протоки, щоб забезпечити свою торговельну гегемонію в регіоні. Ймовірно набуття потуги дозволило Рудравікраму прийняти почесний титул амрта («безсмертний»), що відбулися у згадці в «Новій книзі Тан» як «хоміто».

Припускають, що кінець панування відзначився послабленням держави внаслідоок поразок від яванського царства Матарам. Помер чи був повлаений до 775 року. Владу перебрав Дхармасету з яванської династії Шайлендрів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Coedes, George (1968). The Indianized States of South-East Asia. University of Hawaii Press. ISBN 9780824803681
  • Tōyō Bunko, (Japan) (1972). Memoirs of the Research Department.