Рула Халаф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рула Халаф
رولا خلف
Roula Khalaf
Рула Халаф у 2017 році
Народилася 20 століття
Бейрут (Ліван)
Країна  Ліван
 Велика Британія
Діяльність письменниця, журналістка
Alma mater Сиракузький університет[en] та Колумбійський університет
Знання мов англійська
Посада головна редакторка газети «Файненшл таймс»
У шлюбі з Assaad W. Razzoukd

Рула Халаф (англ. Roula Khalaf, араб. رولا خلف‎) — британсько-ліванська журналістка, головна редакторка газети «Файненшл таймс» (Financial Times) із січня 2020 року. Вона стала першою в історії цього видання жінкою, яка зайняла найвищий редакторський пост. Халаф почала свою журналістську кар'єру у журналі «Форбс», а з 1995 року займала низку посад у «Файненшл таймс», зокрема була міжнародною редакторкою та заступницею головного редактора.

Біографія[ред. | ред. код]

Халаф народилася в Бейруті (Ліван) і виросла там під час громадянської війни[1]. Її батько був міністром економіки Лівану[2]. Вона поступила до університету у США й у 1987 році отримала диплом бакалавра в галузі комунікацій у Сиракузькому університеті[en] (штат Нью-Йорк), а потім ступінь магістра з міжнародних відносин у Колумбійському університеті (місто Нью-Йорк)[3].

Після навчання Халаф залишилася у США та почала журналістську кар'єру. Чотири роки вона працювала дописувачкою журналу «Форбс», де зокрема запам'яталася висвітленням справи Джордана Белфорта, біржового брокера, який згодом став героєм фільму «Вовк з Уолл-стріт».

У 1995 році Халаф перейшла на роботу у «Файненшл таймс», де протягом наступних 25 років працювала на низці різних позицій: кореспондентка з Північної Африки, кореспондентка з Близького Сходу, редакторка відділу Близького Сходу та міжнародна редакторка[4]. Вона грала ключову роль у висвітленні газетою Арабської весни[5].

У 2016 році Халаф призначили заступницею редактора газети. На цій позиції вона працювала над розширенням жіночої аудиторії «Файненшл таймс» та збільшення кількості жінок-журналісток у виданні[4].

У січні 2020 року Халаф була призначена на посаду головної редакторки газети, замінивши попереднього редактора Ліонеля Барбера[en]. Вона стала першою у 131-річній історії газети жінкою на позиції головного редактора[4].

Халаф одружена із британсько-ліванським підприємцем Ассаадом Раззуком (англ. Assaad Razzouk)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Financial Times editor Roula Khalaf talks about her home town, Beirut | FT (укр.), процитовано 24 грудня 2023
  2. а б Makarem, May (3 грудня 2019). Succès, récompenses, bonnes causes et innovations... L'Orient-Le Jour. Процитовано 24 грудня 2023.
  3. Roula Khalaf ’87 Leading Financial Times of London’s Innovative Approach to COVID-19 Coverage. cusecommunity.syr.edu (англ.). Процитовано 24 грудня 2023.
  4. а б в Khalaf picked as first woman to edit Financial Times, Barber bows out. CNBC (англ.). 12 листопада 2019. Процитовано 24 грудня 2023.
  5. Roula Khalaf. www.ft.com (брит.). Процитовано 24 грудня 2023.